Budou mít České dráhy konkurenci v osobní dopravě?

Na dosavadního největšího železničního dopravce České dráhy se chystá konkurence v osobní dopravě. Po několika odkladech totiž chce na českou železniční síť vstoupit firma RegioJet, za kterou stojí provozovatel autobusové dopravy Student Agency.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak vjíždí do stanice (ilustr. foto)

Vlak vjíždí do stanice (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Vypravit chce rychlíky v tradiční žluté barvě firmy na patnáct tratí. Měly by jezdit z Prahy do Chebu, Děčína, Brna, Českých Budějovic, Tanvaldu nebo Rakovníka. Další linky by obsluhovaly tratě z Brna do Bohumína nebo Olomouce, či spojení Liberec - Ústí nad Labem. První vlaky by mohly vyjet na české koleje na konci roku 2011.

Záležet ale ještě bude na ministerstvu dopravy. To musí vypsat výběrové řízení, ve kterém posoudí konkrétní nabídku. Zatím sice žádná nepadla, šéf Student Agency Radim Jančura přesto slibuje, že tentokrát projekt nespadne pod stůl. Chce v Česku provozovat od roku 2011 polovinu vlakových spojů kategorie rychlík.

Podle obchodního ředitele RegioJet Jiřího Schmidta by to bylo výhodné pro stát i pro cestující: "Využíváme moderních vozidel s daleko větší kvalitou, než jaká je v současné době provozována, s daleko větší škálou služeb pro cestující. Zároveň za provozování těchto vozidel požadujeme nižší úhradu prokazatelné ztráty zhruba o 10 až 30 procent. Což je pro státní rozpočet roční úspora zhruba 700 milionů korun."

Není to jeho první pokus proniknout na železnici. Firma už chtěla provozovat regionální spoje na Liberecku. Nakonec ale z projektu sešlo. Realizace se nedočkal ani rychlý spoj HighJet na trase Praha - Ostrava.

České dráhy, které jezdí podle čerstvých jízdních řádů zatím říkají, že Student Agency, nebo chcete-li RegioJet, údajně není pro ně konkurencí. Zástupci dosavadního největšího železničního dopravce tvrdí, že Jančurova firma není schopná zrealizovat žádný železniční projekt.

Tématu jsme se věnovali v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Vlaky jezdí ode dneška podle nových jízdních řádů
České dráhy dostanou mimořádné peníze na regionální spoje
České dráhy dostaly od ÚOHS rekordní pokutu čtvrt miliardy korun
Na železnici vznikne konkurence mezi provozovateli
České dráhy postupně sjednotí barvy svých vlaků
Policie vyšetřuje České dráhy kvůli milionovým platbám za marketing

Prospěje Českým dráhám konkurence v osobní dopravě? Hlasujte v naší anketě!

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme