Vláda chce nakoupit navíc půl milionu dávek léků proti prasečí chřipce

Současná vláda premiéra Jana Fischera chce nakoupit navíc půl miliónu dávek léků proti nové formě chřipky. Plánuje také nasmlouvat větší počet vakcín. Kabinet tak reagoval na zvýšení stupně pandemického rizika takzvané prasečí chřipky Světovou zdravotnickou organizací na nejvyšší bod. Lék proti chřipce by měl být zajištěný pro čtvrtinu populace, jak potvrdila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Navrhujeme změnit rozhodnutí o pandemickém plánu pro Českou republiku a navýšit zásoby antivirotik o dalších pět procent, to znamená na celých dvacet pět procent. Zároveň chceme zajistit blokační kapacitu pro výrobu očkovací látky proti pandemickému viru chřipky na pětadvacet procent populace," říká Jurásková.

Ministryně zdravotnictví dále uvedla, kolik by léky a vakcíny navíc stály. "Pro rok 2009 by to mělo stát sto třicet osm miliónů, pro rok 2010 dvě stě třicet šest miliónů. Musím upozornit, že se jedná o cenu pěti set tisíc dávek Relenzy a o rezervaci výrobní kapacity pěti miliónů dávek očkovací látky," upřesnila Jurásková.

Podle české ministryně zdravotnictví se na stejném postupu dohodli její kolegové, šéfové zdravotnických rezortů v zemích celé evropské sedmadvacítky.

Dodatečný nákup antivirotik a vakcín projedná ještě Bezpečnostní rada státu. Pokud ho schválí, měla by vakcína stačit pro čtvrtinu obyvatelstva České republiky - další čtvrtina by měla v případě nutnosti dosáhnout na vhodné léky. Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly je takové množství pro Česko dostatečné. Problém by ale nastal, pokud by vir prasečí chřipky dále mutoval:

"Tady se možná směšují dvě záležitosti. To, že se podařilo připravit vakcínu proti chřipce, která v tuto chvíli hrozí, je jedna věc. Nicméně my se musíme obávat eventuální mutace a eventuální mnohem závažnější chřipky, která by teoreticky přišla. Já bych spíš měl obavu z toho druhého. Přestože tady došlo k některým úmrtím, tak stále je ten průběh velice lehký a myslím si, že není vůbec závažnější než klasická sezónní chřipka."

Ministryně zdravotnictví nezískala podporu pro protikrizová opatření

Vláda neprojednala návrh zákona, který měl zakotvit do legislativní podoby protikrizová opatření. Zdravotní pojišťovny měly podle návrhu dostat víc peněz od státu za děti, důchodce a nezaměstnané. Zároveň stát chtěl zpřísnit podmínky pro fungování a slučování zdravotních pojišťoven. Úřednické vládě se ale nepodařilo najít politickou podporu, a tak materiál stáhla z jednání. Potvrdila to ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

"Ani po měsíci vyjednávání s politickými stranami jsme nenašli politickou shodu. V tuto chvíli hrozí plný dopad ekonomické krize na pacienty. K poslednímu květnu je propad pojistného v Česku šest miliard korun. To znamená, že odhad celkového deficitu v rozpětí jedenácti až třinácti miliard v roce 2009 se začíná potvrzovat," doplnila Jurásková.

Přečtěte si také:
Co budou v Česku platit pacientům zdravotní pojišťovny?
Jurásková podepsala fúzi, lidovci žádají vyhazov
Až miliony korun budou chtít lékárníci po krajích za proplácení poplatků v lékárnách
Všeobecná zdravotní pojišťovna výrazně omezí příspěvky na prevenci

Lenka Jansová, Radek Pavlovič, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme