Americký prezident Obama vytáhnul do boje za reformu zdravotnictví

Americké zdravotnictví se musí reformovat. Tvrdí prezident Barack Obama. Na pokusu změnit skutečnost, že desítky milionů Američanů nemají žádné zdravotní pojištění si zatím vylámali zuby všichni prezidenti, kteří se o to pokusili. Pro místo zahájení kampaně za reformu si Barack Obama vybral projev k Americké lékařské asociaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

newyorské Times Square

newyorské Times Square | Foto: Milan Kopp

"Když něco neuděláme s naším systémem zdravotnictví, dopadne Amerika jako General Motors," varuje americký prezident v odkazu na automobilku, která před nedávnem vyhlásila bankrot. Budeme platit pořád víc a dostávat za to míň a míň.

Spojené státy utrácejí na zdravotnictví v přepočtu na hlavu o polovinu víc než kterýkoli jiný stát na zeměkouli. Celkem dva biliony dolarů ročně. Přesto je skoro 50 milionů Američanů nepojištěných.

Reforma je proto nutná a americký prezident na ni chce věnovat asi 1 bilion dolarů, aby náklady v budoucnu nebyly podstatně vyšší. Čelí ale silné opozici a to nejen ze strany republikánů v Kongresu.

Například organizace Konzervativci za práva pacientů vysílá reklamy, ve kterých varuje, že chce Obama zavést jednotný systém zdravotního pojištění, který bude kontrolovat vláda a který bude neefektivní. Využívá v kampani rozhovory s nespokojenými pacienty ze zemí jako Velká Británie nebo Kanada, tedy anglicky mluvících států, kde existuje státní systém zdravotního pojištění, aby vykreslila jeho nevýhody.

Vláda Baracka Obamy ale navrhuje - aspoň teď - něco jako burzu zdravotního pojištění. Každý by měl mít možnost volby mezi státní nebo soukromou institucí. Každý Američan možná bude muset nějaké pojištění mít, i když definitivní rozhodnutí o tom, jak bude reformovaný zdravotní systém vypadat, nechává návrh na debatě v Kongresu.

Najít shodu nebude v žádném případě snadné. "Jsou lidé, kteří udělají cokoli, aby tuhle příležitost zhatili," říká prezident Obama. Pokud ale nemají stále rostoucí náklady na zdravotnictví poškodit budoucnost Ameriky, je podle něj nutné jednat hned a dosáhnout alespoň rámcové dohody o jeho budoucnosti už letos.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme