Tymošenková: Plynová krize by se letos neměla opakovat

Ukrajina neočekává žádné problémy s dodávkami plynu a jeho tranzitem dále do Evropy. Evropskou unii o tom ujistila ukrajinská premiérka Julija Tymošenková.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julia Tymošenková a Jan Kohout

Julia Tymošenková a Jan Kohout | Zdroj: ČTK

"Doufám, že žádná krize v systému zajištění dodávek ruského plynu na Ukrajinu a dále do Evropy nenastane," prohlásila po jednání s představiteli Evropské unie v Lucemburku ukrajinská premiérka Julija Tymošenková.

S Ruskem má Ukrajina podepsanou dohodu o dodávkách plynu na 10 let. Připustila, že Ukrajina má určité potíže v souvislosti s globální ekonomickou krizí, ale ruské pohledávky za plyn hradí včas. Věří, že společnost Naftogaz dokáže pokrýt platby z komerčních půjček u evropských bank.

Jde ale o velkou částku kolem 4 miliard dolarů a banky nejsou schopné reagovat dostatečně rychle. Podle Tymošenkové ale není důvod očekávat v blízké budoucnosti nějaké problémy s dodávkami plynu.

K tématu si můžete také přečíst:
Ruský premiér pohrozil další odstávkou dodávek plynu
Výstavba plynovodu Nabucco vypadá pravděpodobněji
Dohoda o výstavbě plynovodu Nabucco má být podepsána do konce června
Ruský premiér kritizuje dohodu o dodávkách plynu mezi EU a Ukrajinou
EU chce přispět na modernizaci ukrajinské plynové soustavy
Německo: Plynovod Nabucco Evropě nestačí, EU musí podpořit i další projekty
Slovenská vláda chce zestátnit zásobníky plynu

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme