Ve zdravotnictví by letos mohlo chybět až 20 miliard korun

Ministerstvo zdravotnictví je pro zachování regulačních poplatků. Chce v Senátu prosadit vlastní kompromisní návrh protikrizových opatření. Pro původní verzi, kterou schválila ještě minulá vláda, totiž nenašlo politickou podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tablety, léky

Tablety, léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dohoda se zdravotními pojišťovnami na tom, že budou šetřit, změny lékové politiky a očkování proti pneumokokům plně hrazené z pojištění - to je základ nových protikrizových opatření ministerstva zdravotnictví.

Ministryně Dana Jurásková Radiožurnálu řekla, jak by se měla změnit léková politika: "Urychlit příchod generických léků na trh a snížit cenu prvního generika, které vstupuje, o dvacet pět procent místo bývalých dvaceti a druhého generika o dalších deset procent. Na jeden rok plošně snížit ceny léčiv o pět procent."

Doplatků pro pacienty se tyto změny nedotknou. Zdravotní pojišťovny by také měly převést dohromady dvě a půl miliardy korun do takzvaného základního fondu na péči.

Kdyby se tato opatření nepodařilo prosadit, celkem by letos mohlo podle ministerstva zdravotnictví chybět v resortu až dvacet miliard korun.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme