FBI odtajnila nové dokumenty o strůjci aféry Watergate

Muž, který zorganizoval vloupání do hotelu Watergate. To byl někdejší agent CIA Everette Howard Hunt. Americký úřad pro vyšetřování odtajnil po 37 letech svazek dokumentů o strůjci akce, která stála křeslo amerického prezidenta Richarda Nixona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

E. Howard Hunt

E. Howard Hunt | Foto: www.infowars.com

Jako jeden z takzvaných instalatérů, skupiny lidí, kteří v Bílém domě za prezidenta Nixona obstarávali tajně špinavou práci, měl Everette Howard Hunt na starosti vloupání do hotelového komplexu Watergate. Právě dnes od něj uplyne 37 let.

Cílem pětice najatých mužů bylo proniknout do ústředí Demokratické strany, vyfotografovat dokumenty o jejích sponzorech a instalovat odposlouchávací zařízení na telefonické linky. Jenže vloupání se prozradilo a policie našla u zadržených číslo na Hunta a jednoho z jeho kolegů instalatérů Gordona Liddyho.

Všech sedm mužů bylo odsouzených do vězení. Trvalo ale ještě nějakou dobu, než vyšlo najevo, že vloupání do Watergate bylo jen malou součástí rozsáhlé nelegální kampaně a špinavých triků prezidenta Nixona vůči jeho oponentům.

Hunt, který celou akci připravil, sloužil v padesátých a šedesátých letech v CIA. Mimo jiné se podílel i na invazi v Zátoce sviní, nepovedeném pokusu svrhnout komunistickou vládu Fidela Castra. Za Watergate si odkroutil 30 měsíců ve vězení. Zbytek života strávil na Floridě a živil se psaním špionážních románů.

Nově odtajněný svazek obsahuje dokumenty o jeho prověrkách před nástupem do CIA a později do Bílého domu. Z materiálů také vyplývá, že za vlády prezidenta Reagana žádal zpětně o milost, aby očistil jméno své a rodiny. Odůvodňoval to tím, že při přípravě vloupání do Watergate byl přesvědčený, že jedná z pověření exekutivy, konkrétně ministra spravedlnosti.

Prezident Reagan ale jeho žádost zamítl. Everette Howard Hunt tak zemřel před dvěma lety jako 87letý muž se zápisem v trestním rejstříku.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme