Státní maturity čeká odklad jen o rok

Státní maturity, které měly začít fungovat už příští rok, se posunou pravděpodobně o jeden rok. Žáci by se podle nich tedy měli zkoušet od roku 2011. Jak zjistilo Rádio Česko, dohodla se na tom v úterý ministryně školství Miroslava Kopicová s předsedou sněmovního školského výboru, občanským demokratem Walterem Bartošem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Student u maturitní zkoušky

Student u maturitní zkoušky | Foto: Arnošt Máče

ODS a ČSSD zatím prosazovaly, aby se státní maturity odložily o dva roky. Kopicová ale už minulý týden vyzvala poslance, aby nedělali zbrklá rozhodnutí.

Jak řekla ministryně školství Rádiu Česko bezprostředně po jednání s hlavním iniciátorem odkladu státních maturit poslancem Bartošem, intenzivně se teď hledá kompromisní řešení: "Blížíme se k určitému bodu společného řešení. Myslím, že více jasno budeme mít po pátku, kdy se setkám se studenty."

I Bartoš hodnotí schůzku pozitivně, připustil, že půjde o kompromis mezi začátkem státních maturit v roce 2010, jak chtěla Kopicová, a 2012, jak navrhoval on. "Bylo to velice vstřícné jednání. My s paní ministryní budeme hledat nějaký model, který neuškodí studentům. Myslím, že dohoda se rýsuje, odložení maturit je stále ve hře, ale myslím si, že spokojeni budou jak studenti, tak i veřejnost," uvedl pro Rádio Česko Bartoš.

Státní maturity má vláda Jana Fischera ve svém programovém prohlášení, se kterým získala důvěru Sněmovny. ODS a ČSSD se ale vzápětí nechaly slyšet, že jsou pro jejich odklad.

V pátek se má konat demonstrace studentů, kteří jsou proti státním zkouškám. Řadě z nich bude na podzim - v době předčasných voleb - už 18 let a strany podle všeho bojují o jejich hlasy.
POSLECHNĚTE SI CELÝ ROZHOVOR V MP3:

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní maturity se zřejmě o rok posunou. Rozhovor s ministryní školství Miroslavou Kopicovou a předsedou sněmovního školského výboru Walterem Bartošem (ODS) připravila Milada Richterová.

Milada Richterová, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme