Šrotovné prošlo Senátem

Senát schválil návrh protikrizových opatření ČSSD včetně takzvaného šrotovného. Další opatření pak například počítají se zrychlením odpisů nebo prodloužením doby podpory v nezaměstnanosti. Faktické zavedení šrotovného ve výši 30 tisíc korun bude záviset na rozhodnutí vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valdštejnský palác je sídlem Senátu

Valdštejnský palác je sídlem Senátu | Foto: Marián Vojtek

Šrotovné v horní komoře podpořili také někteří zákonodárci z ODS, i když k němu měli výhrady. Jako třeba předseda Senátu Přemysl Sobotka: "Za chvíli přijdou nábytkáři, za chvíli přijdou hospodští, že také by rádi podporu. Ale je to bohužel trend, který je v celé Evropské unii, a my bychom neměli zůstat (stranou), protože ono to poškozuje naše subdodavatele do automobilek v té další části Evropy."

Zavedení šrotovného ve výši 30 tisíc korun na likvidaci auta staršího deseti let má podle zákona záviset na rozhodnutí vlády. Žadatelům by ho vyplácel Státní fond životního prostředí při nákupu nového automobilu s cenou do půl milionu. Zvýhodněni budou lidé, kteří si budou chtít pořídit auto s alternativním pohonem. V jejich případě bude šrotovné 60 tisíc korun a limit na cenu kupovaného vozu 700 tisíc.

Senátor Jan Hajda z ČSSD Radiožurnálu řekl, kolik bude na tyto příspěvky celkem potřeba peněz: "Předpokládá se rozsah kolem dvou miliard korun. To čerpání by mělo být do konce roku 2010."

Protikrizová opatření jsou obsažena v zákoně o podpoře hospodářského růstu a sociální stability - jeho přijetí je výsledkem kompromisní dohody sociálních a občanských demokratů. Normu ještě musí podepsat prezident.

O šrotovném si můžete také přečíst:
Poslanci odhlasovali šrotovné a další protikrizové návrhy
Šrotovné na Slovensku skončilo
Na Slovensku vrcholí druhá vlna šrotovného, zájemci berou vrakoviště útokem
Slovenští motoristé mohou znovu získat šrotovné
O další dávce šrotovného na Slovensku rozhoduje vláda
Německo: Smíšené reakce vyvolal záměr vlády navýšit šrotovné
Německá vláda se údajně chystá navýšit šrotovné
O nákup nových aut s pomocí šrotovného je v Německu mimořádný zájem
Evropská komise stanovila pravidla pro vyplácení "šrotovného"

Marika Táborská, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme