České energetické firmy dostanou část emisních povolenek zdarma

Energetické firmy, zejména státem ovládaná skupina ČEZ, budou moci v budoucnu dostávat část emisních povolenek zdarma. Výměnou za to budou muset investovat do modernizace výroby elektřiny. Rozhodla o tom dnes Poslanecká sněmovna při schvalování novely zákona o spotřebních daních. Od roku 2013 se přitom v Evropě budou povolenky prodávat už jen v aukcích. Východoevropské země si ale vymohly výjimku, že energetické firmy mohou získat 70 procent povolenek zdarma. Rozhodnutí sněmovny ostře kritizoval exministr životního prostředí Martin Bursík i exministr financí Miroslav Kalousek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Foto: Marián Vojtek

Schválený návrh mění způsob obchodování s emisními povolenkami. Umožňuje především polostátnímu ČEZ snížit náklady na výrobu elektřiny tím, že část emisí oxidu uhličitého nebude povinen pokrýt nákupem emisních povolenek. V praxi to bude vypadat tak, že stát bude dotovat elektrárenské společnosti penězi, které firmy mají použít na modernizaci zařízení, k čemuž se dnes ČEZ zavázal, když oznámil spuštění strategické iniciativy "Future Motion-Energie zítřka" podporující inovace a nové ekologické technologie.

EU se před časem zavázala, že do roku 2020 sníží emise o 20 procent a zvýší podíl obnovitelné energie na pětinu. Unie chce těchto cílů dosáhnout za pomoci klimaticko-energetického balíčku, jehož součástí je systém obchodování s emisními povolenkami. Některé podniky si tak v budoucnosti budou muset kupovat povolenky, aby do ovzduší mohly vypouštět emise oxidu uhličitého. O rozdělení emisních povolenek mezi jednotlivé podniky na léta 2008 až 2012, které byly zcela zdarma, rozhodla česká vláda počátkem loňského roku. Společnosti, které vypouštějí do ovzduší více emisí, než na kolik dostaly povolenky, si musí koupit povolenky od podniků, jež se drží pod svým limitem. Od roku 2013 si však podle původních návrhů klimaticko-energetického balíčku už měly energetické společnosti veškeré povolenky kupovat. Členské země se nakonec ale dohodly, že v tomto roce energetické firmy dostanou 70 procent povolenek zdarma, všechny si budou muset kupovat až v roce 2020.

Bursík zvažuje ústavní stížnost

Návrh prošel i přesto, že jej ostře napadl exministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). "Jde o přílepek ušitý na míru přímo ČEZ a snížení výrobních nákladů formou povolenek zdarma nepovede k levnější elektřině," apeloval na poslance. Návrh totiž prošel jako přílepek k zákonu o spotřebních daních, přičemž autory "přílepku" jsou exministři průmyslu Martin Říman (ODS) a Milan Urban (ČSSD) spolu s poslancem za ODS Oldřichem Vojířem.

"Hlavním cílem bylo, aby české firmy mohly investovat do ekologických projektů. Pokud budou takové projekty, zhruba za 68 miliard korun, do roku 2011 mít, je to možnost získat emisní povolenky po roce 2012 zdarma. Je to příležitost, jak zezelenit Českou republiku v rámci EU, jak zlepšit životní prostředí, jak zadat zakázky za zhruba 68 miliard pro české firmy," obhajoval návrh Milan Urban.

Bursík naopak po schválení zákona novelu opět ostře odsoudil: "Je to doklad toho, že to provázání této společnosti s politikou je velmi úzké a myslím, že je na místě se začít ptát proč, co to znamená, jakým způsob tyto vazby přerušit a jak zajistit, aby se akciová společnost ČEZ začala chovat, tak jak má, totiž jako společnost, kde majoritním vlastníkem je stát," komentoval schválení zákona Bursík, který se bude snažit přesvědčit senátory, aby návrh shodili ze stolu. Ve hře je podle něj i ústavní stížnost.

Výhrady k zákonu měl i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek: "Poslanecká sněmovna se vzdala své rozhodovací pravomoci o částce blížící se 70 miliardám korun a dopředu tuto částku přisoudila průmyslovým strukturám. Je to první případ, kdy se poslanecká sněmovna rozhodla zprivatizovat část své pravomoci a ponechat rozhodování o takovéto obrovské částce mimo svou pravomoc," prohlásil Kalousek.

Související článek:

Europoslanci schválili opatření pro boj se změnami klimatu

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme