Americký prezident chce reformu bankovnictví

Americká vláda navrhla reformu finančního trhu. Chce tak zabránit podobné finanční krizi, která způsobila současné globální ekonomické problémy. Plánuje posílit dohled centrální banky a založit nový úřad na ochranu spotřebitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

newyorské Times Square

newyorské Times Square | Foto: Milan Kopp

"Sny milionů Američanů, kteří tvrdě pracovali a chovali se zodpovědně, se hroutí před jejich očima. A to kvůli nezodpovědnosti jiných lidí a selhání vlády," říká americký prezident v odkazu na skutečnost, že dosavadní systém amerického bankovního dohledu nezabránil krizi na finančních trzích.

"Regulátoři měli za úkol sledovat stromy, ale ne les," snažil se příměrem vysvětlit Barack Obama, proč se banky a jiné finanční instituce mohly bez problémů pustit do riskantních operací, které připravily mnoho lidí o celoživotní úspory.

Vláda proto připravila reformu. Má odstranit strukturální nedostatky, které umožnily vznik současné krize. Centrální banka - takzvaný FED - dostane nové pravomoci. Má vzniknout nový úřad, který bude odhlížet na spotřební úvěry. To aby banky nenabízely drobným spotřebitelům půjčky, které nejsou schopní splácet. Vládní návrh čeká těžká diskuze v Kongresu.

Vždycky existuje napětí mezi těmi, kteří věří v neviditelnou ruku trhu, a těmi, kteří vkládají víc důvěry ve vedoucí ruku vlády. Vládní návrh je odpůrci z řad konzervativců označovaný už teď za pokus nastolit vládní kontrolu nad americkým finančním trhem, jehož výhodou vždycky byla minimální regulace.

Oponenti z druhé strany politického spektra naopak říkají, že návrh nejde dost daleko a měl být radikálnější.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme