Senátoři by měli rozhodnout o zdravotnických poplatcích

V horní komeře Parlametu se dnes čeká boj o regulační poplatky. Senátoři mají hlasovat o dvou odlišných návrzích: o omezení poplatků ve zdravotnictví a snížení cen léků o pět procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Regulační poplatky

Regulační poplatky | Foto: Honza Ptáček

Dva levicové návrhy na omezení a zrušení poplatků spojil senátní výbor pro zdravotnictví v jeden. Občanští demokraté chtějí poplatky zachovat. Jejich návrh chce naopak snížit ceny léků a zavést očkování proti pneumokoku pro děti zdarma.

Podle senátora ODS Tomáše Julínka si zdravotnictví nemůže kvůli propadu příjmů zdravotních pojišťoven dovolit přijít o poplatky. "Senát je v tomto případě odpovědný. Tady už je konec politických her. Poplatky je třeba zachovat, tak jak jsou. Jinak by byl propad daleko větší a už by se to projevilo na zdravotní péči," uvedl Julínek.

Občanští demokraté hodlají snížením cen léků podpořit protikrizová opatření, která prosazuje ministerstvo zdravotnictví. O co v pozměňovacím návrhu jde, řekl předseda senátorů ODS Tomáš Julínek:

"Návrh zavádí protikrizová opatření, která jsou rychle proveditelná, a to je snížení cen léčiv o pět procent. To znamená snížení doplatku na léky pro občany a úsporu z veřejného zdravotního pojištění dvě a půl až tři miliardy."

ČSSD takové řešení ale odmítá. Proč, to řekl předseda sociálnědemokratických senátorů Petr Vícha: "To, co teď navrhuje ODS v pozměňovacím návrhu, jde proti zrušení poplatků. Jestliže dnes říkají, že by to mělo vést ke snížení cen léků, tak ministerstvo mělo tři roky na to, aby takového snížení cen dosáhlo."

Kdyby ODS v Senátu zachování poplatků prosadila, dostala by to znovu k posouzení sněmovna. V ní by levice mohla mít potřebnou většinu k přehlasování Senátu.

Přečtěte si také:
Senát vrací poplatky do hry
Ve zdravotnictví by letos mohlo chybět až 20 miliard korun
Česká lékařská komora se bouří proti zavedení poplatku za atestace
Až miliony korun budou chtít lékárníci po krajích za proplácení poplatků v lékárnách
Zrušení poplatků ve zdravotnictví poslala sněmovna k závěrečnému hlasování

Václava Marešová, Lenka Jansová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme