Čínská ekonomika poroste rychleji než se čekalo, krize přesto není zažehnána

Čínská ekonomika letos podle odhadů Světové banky poroste o 7,2%. Ještě v březnu se kvůli dopadům světové finanční a hospodářské krize přitom čekal jen 6,5% růst. Čína zaznamenává lepší výsledky díky stimulačnímu balíčku ve výši přes 11 biliónů korun, experti ale varují, že růst 3.nejsilnější ekonomiky světa ještě nemusí být stabilní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané ve frontách na jízdenku

Číňané ve frontách na jízdenku | Foto: Robert Mikoláš

Čína, kterou světová krize zasáhla v 2. polovině loňského roku, by letos i příští rok měla vykazovat solidní růst, prohlásil hlavní ekonom Světové banky pro Čínu Ardo Hansson. Jak ale dodal, zatím nelze říci, zda bude robustní a udržitelný.

Problémem také podle expertů zůstává trvající pokles čínského exportu, který byl letos v květnu ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce nižší o více než 26%. Chybí také investice do privátního sektoru ao nedostatečná zůstává síť sociálního zabezpečení.

Čínský premiér Wen Ťia-pao prohlásil, že se hospodářství země nachází v kritické fázi a je nutné přijmout další opatření. Jedním z nich má být i orientace na domácí produkty, přestože Peking nedávno kritizoval například americký protekcionismus.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme