V Bruselu začíná dvoudenní summit EU

Začíná dvoudenní summit Evropské unie pod vedením českého předsednictví. Vrcholní představitelé členských států mají projednat celou řadu témat, od finančních otázek přes klimatické změny až po záruky, které má zbytek unie dát Irsku kvůli Lisabonské smlouvě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky států Evropské unie

Vlajky států Evropské unie | Foto: Pavel Bílek

Rozhovorů se za českou vládu zúčastní také ministr pro evropské záležitosti Štefan Fülle: "V samotném textu záruk se hovoří o tom, že jsou v souladu s Lisabonskou smlouvou. Nehovoří se o žádném extra bonusu, který jde nad rámec Lisabonské smlouvy, pro Irsko. Některá ustanovení, jako například daně, se týkají i České republiky."

Dokument, který by měl být přílohou oficiálních závěrů Evropské rady má dát Irsku několik záruk. Ty se týkají jeho neutrality, svobody v daňových věcech a nedotknutelnosti práv v etické oblasti. Tedy hlavně otázky interupcí. České předsednictví muselo hledat takovou formu dokumentu, který by nestrhl lavinu žádostí o podobné úpravy Lisabonské smlouvy z ostatních zemí. Zároveň nemá jít o dokument, který by znovu otevřel ratifikační proces.

Pouhý den před začátkem schůzky se objevil spor mezi prezidentem Václavem Klausem a Fischerovou vládou. Důvodem byly záruky pro Irsko ohledně Lisabonské smlouvy. Irové ji loni odmítli a před zopakováním referenda jim chce Evropská unie potvrdit, že dokument nemůže ohrozit irskou neutralitu nebo suverenitu Dublinu v otázce daní.

Prezident ale odmítl snahu sedmadvacítky schválit irské záruky na dnešním summitu pomocí mezivládní smlouvy. Podle Klause je nutná ratifikace v Parlamentu. To premiér Fischer odmítá.

"My jsme na to vyjádřili názor, že tomu tak není. Je to vládní smlouva, a proto stačí, aby pro ní měl, ten kdo jí jede vyjednat, mandát vlády. Tento mandát si naše delegace na schůzi vlády opatřila."

Fischer zároveň odmítl názor, že by prezident Klaus se svou kritikou jen den před začátkem summitu torpédoval české předsednictví. Praha podobu záruk pro Irsko vyjednala. Dublin by tak mohl referendum zopakovat koncem září nebo začátkem října. Podle dosavadních průzkumů se zdá, že by Irové tentokrát mohli říct ano.

Lídři zemí EU budou mít na programu i další téma, které souvisí s Lisabonskou smlouvou: výběr nového předsedy Evropské komise. Jediným kandidátem je dosavadní šéf evropské exekutivy Portugalec José Manuel Barroso. Podle Fischera je jeho nominace jistá.

"Existuje naprostá shoda v sedmadvacítce na kandidatuře José Manuela Barrosa. Nikomu toto jméno nedělá potíže, naopak jsem cítil silnou podporu. Další věcí je procedura, jak k tomu výsledku dojít. Zatím převažuje názor na politické shodě."

Vypadá to, že Barroso nezíská právně závaznou nominaci, ale jen politickou podporu. To znamená, že české a poté švédské předsednictví o něm ještě budou jednat se zástupci Evropského parlamentu. Barrosa v čele Komise odmítá levice. A i když evropské volby drtivě prohrála, souhlas europoslanců s Barrosem stále není jistý.

Lídři členských zemí proto nechtějí nic riskovat, a proto se raději budou Europarlamentu ptát na jeho názor. Po bruselských chodbách se ale šušká o jiných důvodech: Němci a Francouzi prý chtějí se závaznou nominací Barrosa počkat proto, aby si na něm mohli vymoci přidělení atraktivnějších postů v Komisi.

O summitu šéfů vlád a hlav států sedmadvacítky mluvil v poledních Ozvěnách dne premiér Jan Fischer.

Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Kvůli summitu EU se mimořádně schází vláda
Vláda schválila Fischerův mandát pro summit EU
Klaus: Irské záruky má schválit český parlament. Vláda nesouhlasí
Unijní ministři projednají balíček záruk pro Irsko
Irsko by mohlo dostat záruky pro nové referendum o Lisabonu ještě tento týden

Šárka Slezáková, Ondřej Houska, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme