Regulační poplatky ve zdravotnictví zatím zůstávají

Senát odmítl zrušit nebo výrazně omezit zdravotnické poplatky. Navrhovali to sociální demokraté a komunisté. Rušení poplatků senátoři nahradili tím, že by se měly snížit ceny léků. Očkování dětí proti pneumokoku by měla hradit pojišťovna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Senátu

Schůze Senátu | Foto: www.senat.cz

Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové přijatý senátní návrh ušetří zdravotnictví hodně peněz: "Zůstanou peníze z poplatků, to je zhruba sedm miliard korun. Úspory na lécích odhadujeme na dvě miliardy korun. Proti tomu ale budou v řádech miliónů náklady za očkování."

Senátor Miloš Janeček z ČSSD je rozhodnutím svých kolegů zklamaný. Radiožurnálu řekl, proč hlasoval proti zdravotnickým poplatkům: "Blížíme se do všeobecné krize, která postihne během příštího roku i zdravotnictví. Nemyslím si, že posunout na bedra nemocných další poplatky, je účelné."

Příznivci poplatků naopak argumentovali tím, že pomáhají platit léčení vážně nemocných lidí. Tvrdili, že jejich zachování přinese do systému sedm miliard korun. Pro poplatky byl také předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

"Já jsem rád, že se nám podařilo napravit právní paskvil - na jednu věc byly dva návrh v rozdílném znění. Pozměňovací návrh navíc stabilizuje ekonomiku zdravotnictví, dává šanci bezplatného očkování proti pneumokokům a ušetří se i na lécích. Podle mého názoru je to dobré řešení současné situace," uvedl Sobotka.

Změny, které dnes schválil Senát, teď bude posuzovat poslanecká sněmovna. Ta se kvůli tomu sejde na mimořádné schůzi, která by se podle sociálního demokrata Davida Ratha mohla odehrát ještě na začátku prázdnin.

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš návrh snížit ceny léků vítá. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu řekl, že to pomůže všem, nejen pacientům: "Pěti procentní snížení cen i úhrad je určitým lékem na aktuální situaci. Je to časově omezené a já si myslím, že je to model, který nakonec prospěje pacientům, pojišťovnám i výrobcům léčiv."

O regulačních poplatcích mluvil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš.

Zdravotnictví bylo i tématem pořadu Radiofórum.

Záznam obou pořadů najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Senátoři by měli rozhodnout o zdravotnických poplatcích
Senát vrací poplatky do hry
Ve zdravotnictví by letos mohlo chybět až 20 miliard korun
Česká lékařská komora se bouří proti zavedení poplatku za atestace
Až miliony korun budou chtít lékárníci po krajích za proplácení poplatků v lékárnách
Zrušení poplatků ve zdravotnictví poslala sněmovna k závěrečnému hlasování

Veronika Malá, Lenka Jansová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme