Vězněné nositelce Nobelovy ceny míru Su Ťij je dnes 64 let

Nejznámější politické vězenkyni světa, barmské disidentce Su Ťij je dnes 64 let. Nositelka Nobelovy ceny míru z roku 1991 narozeniny opět stráví ve vězení. Za údajné porušení domácího vězení jí hrozí dalších pět let pobytu za mřížemi, přestože z celého světa přicházejí výzvy k jejímu propuštění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výzvy  k propuštění Su Ťij přicházejí z celého světa

výzvy k propuštění Su Ťij přicházejí z celého světa | Zdroj: ČTK

Proces se Su Ťij, která v posledních týdnech trpí dehydratací a má problémy s tlakem, pokračuje právě dnes, kdy má soud rozhodnout o povolení výslechu jejího dalšího svědka. Vojenská junta je ale podle obhajoby už předem rozhodnuta Su Ťij opět odsoudit, a tím jí znemožnit účast ve volbách v příštím roce.

Lidé z celého světa se jí aspoň snaží vyjádřit psychickou podporu a po internetu jí posílají přání k 64. narozeninám. Su Ťij stojící v čele opoziční Národní ligy pro demokracii zvítězila už ve volbách v roce 1990. Generálové ale výsledky anulovali a Su Ťij zadrželi. Nositelka Nobelovy ceny míru strávila 13 z posledních 19 let za mřížemi nebo v domácím vězení.

K tématu si můžete také přečíst:
Evropská unie demonstrativně podpoří barmskou disidentku Su Ťij
Kohout jménem EU vyzval Barmu k okamžitému propuštění Su Ťij
V Barmě začal soudní proces se světoznámou disidentkou Su Ťij
Barmská opoziční vůdkyně Su Ťij je opět ve vězení
Vůdkyni barmské opozice hrozí pět let za mřížemi

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme