Hranice trestní odpovědnosti nejspíš zůstane na 15 letech

Trestní odpovědnost se nejspíš snižovat nebude. Rozhodli o tom dnes poslanci. Souhlasili totiž s novelou trestního zákoníku, která ji ponechává na hranici 15 let. Normu bude muset ještě posoudit Senát. Nový trestní kodex, který začne platit až příští rok, by jinak hranici trestní odpovědnosti snížil na 14 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudcovské kladívko

soudcovské kladívko | Foto: Archiv ČRo

Už od 50. let je v českém právu zakotvená hranice trestní odpovědnosti na 15 letech. A zatím se na tom nejspíš nic měnit nebude.

Podle jedné z autorek novely komunistické poslankyně Zuzky Bebarové Rujbrové to ale neznamená, že by vůči mladším dětem byli zákonodárci příliš mírní.

"Já bych rozhodně nerada, kdyby mladí lidé chápali tuto změnu jako projev benevolence zákonodárců, to určitě ne," podotkla Bebarová Rujbrová.

Za snížení hranice na 14 let bojoval hlavně občanský demokrat Radim Chytka. "Psychologové z kriminalistického ústavu nám říkají, že brutalita neustále roste. Mladiství se přestávají obávat postihů," připomněl Chytka.

Lidovcům v minulosti hlavně vadilo, že by se snížením trestní odpovědnosti snížila i hranice pro legální sexuální styk. Dnešní rozhodnutí sněmovny proto přivítali.

Podle poslankyně Michaely Šojdrové by do budoucna pomohla ale i větší osvěta na školách. "Jedním z řešení, které považuji za skutečné řešení, je zavedení etické výchovy od základních škol," uvedla Šojdrová.

I hranice 14 let už v českém právu byla. Převzali jsme ji totiž ještě z rakouských zákonů. Po druhé světové válce se ale zvedla na 15 let.

Přečtěte si také:
Trestní odpovědnost by mohla zůstat na hranici patnácti let
Senát schválil nový trestní zákoník beze změn
Pospíšil je ochoten vrátit novelou trestní odpovědnost na 15 let
Nový zákoník snižuje trestní odpovědnost z 15 na 14 let
Vláda schválila nový trestní zákoník, snížení hranice trestní odpovědnosti nepodpořila

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme