Do předčasných voleb povede zelené Ondřej Liška

Stranu zelených povede do předčasných sněmovních voleb místopředseda strany Ondřej Liška. Rozhodla o tom republiková rada zelených. Předseda Martin Bursík se své funkce vzdal poté, co strana neuspěla ve volbách do Evropského parlamentu. Řádný sjezd Strany zelených by se měl konat až po podzimních volbách, nejpozději 13. prosince. Na něm by se měl zvolit nový šéf SZ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Liška

Ondřej Liška | Foto: Marián Vojtek

Exministra školství Lišku podpořilo 25 z 29 členů republikové rady zelených: "Velmi si vážím jednoznačného výsledku hlasování, které mi dává silný mandát vést Stranu zelených do předčasných podzimních voleb. Zároveň chápu toto usnesení po těžkém období vnitřních rozporů jako nový začátek, jako vyjádření vůle Strany zelených spojit síly ve prospěch úspěchu zelené politiky. Jsem připraven vést Stranu zelených k předčasným volbám, sjednotit ji a vnitřně posílit."

Liška chce začít jednat i se členy frakce Demokratická výzva, kteří dřív vedení strany kritizovali. Opětné vstoupení Dany Kuchtové a dalších vyloučených členů do strany ale odmítl: "Jejich návrat zpět do Strany zelených je nemožný, protože argumenty, které vedly k jejich vyloučení, přetrvávají."

Nový lídr zelených zdůraznil: "Je důležité, že se Strana zelených po dlouhých měsících vnitřních sporů dokázala sjednotit. Hlasování o důležitých usneseních na dnešní republikové radě svědčí o tom, že je zde jednoznačná, společná vůle sepnout síly a zaměřit veškerou energii na úspěšné podzimní volby."

Ondřej Liška tak nastupuje za Martina Bursíka, odstoupivšího po debaklu v červnových volbách do Evropského parlamentu. Strana zelených v nich dostala jen dvě procenta hlasů.

Hlavnímu příčinami neúspěchu Strany zelených v eurovolbách byly podle Bursíka nízká volební účast, rozštěpení podpory středopravých voličů pro mnoho malých stran a slabá voličská disciplína mladých lidí, mezi kterými cítí zelení svou voličskou základnu. Zmínil i dozvuky rozporů uvnitř strany.

Republiková rada přesto poděkovala Bursíkovi za práci ve funkci předsedy. Jde především o předcházející úspěchy: Martin Bursík před třemi lety dostal zelené do českého parlamentu, a pak i do koaliční vlády s občanskými demokraty a lidovci.

Bursík při rezignaci hned po eurovolbách vysvětloval, že tím pomůže své straně při pokusu o změnu, která by jí přinesla úspěch v předčasných podzimních volbách.

Přečtěte si také:
Kritici vedení Strany zelených založili vnitrostranickou platformu
Zelené ,rebelky' Zubová a Jakubková vystoupily z poslaneckého klubu
Stranu zelených ovládli Martin Bursík a jeho lidé
Rozpor ve vedení Strany zelených se vyostřil
Šéf Strany zelených už ve vedení nepočítá s Danou Kuchtovou

Marika Táborská, Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme