Při zásahu proti demonstrantům v Íránu jich nejméně deset zahynulo

Nejméně deset lidí zahynulo při zásahu íránské police proti sympatizantům opozice v ulicích netropole Teheránu. Podle některých zahraničních zpravodajů je ale mrtvých zhruba dvakrát tolik. Tamní média hlásí i stovku zraněných. Jejich počet je však těžké ověřit. Situace v Teheránu je stále napjatá, nicméně tam nyní vládne klid.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

srážky   v ulicích Teheránu

srážky v ulicích Teheránu | Zdroj: ČTK

Další kolo nepokojů vypuklo jen den poté, co nejvyšší vůdce země ajatolláh Chámeneí vyzval k ukončení protestů a bezpečnostním složkám dal volnou ruku k jejich potlačení.

Videozáznamy pořízené v ulicích Teheránu ukazují střelbu do demonstrantů a brutální bití a kopání protivládních aktivistů ze strany policie. Demonstranti napadali policisty kamením a tyčemi, zapalovali auta a popelnice a stavěli barikády.

Íránci protestují v ulicích proti údajným volebním podvodům, které prý měly zajistit setrvání Mahmúda Ahmadínežáda v prezidentském úřadu. Volby měl prý vyhrát Mír-Hosejn Músaví. Ten už vyzval k anulování voleb a písemně shrnul své výhrady k jejich průběhu. Žádné jasné důkazy o podvodech ale nepředložil.

I Músaví se přitom osobně vzepřel výzvě Chámeneího ke klidu: Pro případ, že by byl zatčen, nabádá Íránce k celonárodní stávce. Kromě toho je prý připravený na mučednickou smrt.

Povolební situaci v Íránu kriticky komentují západní země. Podle britského ministra zahraničí Davida Milibanda Teherán viní z podněcování násilí Západ neprávem. Reagoval tak na výzvu íránského prezidenta Ahmadínežáda, aby se Velká Británie a Spojené státy americké přestaly vměšovat do vnitřních záležitostí jeho země.

K přepočítání hlasů odevzdaných v prezidentských volbách pak vyzvala íránské vedení německé kancléřka Angela Merkelová. Ta se v jednoznačně formulovaném prohlášení postavila na stranu íránské opozice.

"I pro Írán platí, že všeobecná lidská a občanská práva musejí být plně respektována," uvedla spolková kancléřka. Důrazně vyzvala íránské vedení, aby "umožnilo pokojné demonstrace, nepoužívalo proti lidem násilí a propustilo zadržované opoziční představitele".

Teherán by podle Merkelové měl taky umožnit skutečně svobodné a nezávislé mediální zpravodajství. Německo prý stojí na straně těch Íránců, kteří chtějí uplatnit své právo na svobodu vyjadřování a shromažďování. V několika německých městech vyšli lidé do ulic na znamení solidarity s íránskou opozicí.

O situaci v Íránu si můžete také přečíst:
Íránci nezastavili povolební protesty
Kritici íránských voleb odvolali odpolední protest v Teheránu
Íránská opozice i přes ajatolláhovo varování chystá další protesty
Nejvyšší íránský vůdce se postavil za oficiální výsledek voleb
Íránští demonstranti si připomněli památku obětí povolebních nepokojů
Írán: Pokračují demonstrace, Músáví vyhlásil den smutku za oběti protestů
Íránská vláda si předvolala k protestu vedoucího české ambasády
Íránská rada dohlížitelů zřejmě nechá přepočítat výsledky prezidentských voleb
Íránské protesty proti vítězství Ahmadínežáda se neobešly bez násilí
Situace po íránských volbách zůstává napjatá, poražený kandidát se odvolal
Írán: Prezidentské volby vyhrál Ahmadínežád, v zemi stouplo napětí

Jiří Hošek, Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme