V ulicích Teheránu zatím klid, schyluje se k dalším protestům opozice

V Teheránu je dnes zatím klid, ale situace je napjatá v očekávaní další protestní akce opozice. Prezidentský kandidát Mír Hosejn Músáví, odmítající oficiální výsledky, podle kterých ve volebním klání prohrál s dosavadní hlavou státu Mahmúdem Ahmadínežádem, dnes vyzval Íránce k odpolední pokojné akci solidarity s oběťmi povolebního násilí v zemi. V ulicích hlídkují tisíce policistů a rozhání jakékoliv větší skupiny. Posílené kordony také hlídají státní rozhlas a televizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teherán

Teherán | Foto: GhostWind

Na svém webu Músáví dále uvádí, že protestovat proti volebním podvodům je právem Íránců a odsuzuje údajné masové zatýkání jeho podporovatelů.

V případě že by byl zatčen navrhuje svým sympatizantům uspořádat generální stávku. Během sobotních srážek mezi demonstranty a policií zemřelo v íránské metropoli Teheránu podle státní televize deset lidí, další stovka prý utrpěla zranění. Možná i proto se včera odpůrci konzervativního prezidenta Ahmadínežáda větším shromážděním v metropoli raději vyhnuli.

V klidných ulicích Teheránu přesto hlídkovalo několik tisícovek příslušníků bezpečnostních sil. Podle stanice BBC se stále populárnější formou protestu stávají sborové zpěvy a pokřiky, které se ozývají ze střech domů. Včera tak prý obyvatelé severního Teheránu provolávali smrt diktátorovi a bůh je věčný.

Pokračující masové protesty proti výsledkům íránských prezidentských voleb také prohlubují rozpory mezi režimem islámské republiky a západními státy. Íránská vláda předvolala podle českého ministra zahraničí Jana Kohouta ke konzultacím diplomaty ze všech zemí Evropské unie. České televizi šéf české diplomacie řekl, že sedmadvacítka v reakci na to připravuje další společné stanovisko k situaci v Íránu po volbách. Deklarace zřejmě nebude vyzývat Írán k opakování voleb, odsoudí ale represivní postup režimu vůči demonstrantům, představitelům opozice i novinářům.

Podle organizace Reportéři bez hranic během minulého týdne íránské úřady zatkly 23 protirežimních novinářů nebo internetových bloggerů. Problémy mají i zahraniční média. Například zpravodaje BBC v Teheránu požádaly úřady, aby opustil islámskou republiku.

Íránské protesty vyvolávají rozpory mezi americkými demokraty a republikány

Američtí republikáni kritizují prezidenta Obamu. Podle jejich názoru by měl důrazně podpořit íránskou opozici. "Spojené státy by měly stát na správné straně historie," prohlásil v souvislosti s nepokoji v Íránu republikánský senátor John McCain, neúspěšný soupeř Baracka Obamy v prezidentských volbách.

Bílý dům podle něj a jiných republikánů nepodporuje dostatečně íránské demonstranty protestující kvůli údajnému zmanipulování voleb, ve kterých zvítězil dosavadní prezident Ahmadínedžád.

Demokraté prezidenta brání a říkají, že by neměl situaci v Íránu příliš komentovat. Barack Obama podle nich reaguje správně a obezřetně. Ostrá americká kritika by podle demokratů vyvolala v Íránu obvinění z vměšování do vnitřních záležitostí a byla kontraproduktivní.

Německá vláda vyzývá Írán k přepočítání hlasů

Německo zvyšuje tlak na íránskou vládu, aby nenechala dál eskalovat konflikt s opozicí. Berlín si myslí, že by se měly znovu sečíst hlasovací lístky z prezidentských voleb. Násilí vůči demonstrantům odsoudili jak kancléřka Angela Merkelová, tak ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Podle šéfa německé diplomacie se Teherán ocitl na křižovatce. Frank-Walter Steinmeier považuje násilný postup vůči demonstrantům za stejně nepřijatelný, jako trvalé omezování mediálního zpravodajství.

Ministr zahraničí vyzval Írán, aby důkladně vysvětlil nejasnosti kolem průběhu a výsledků prezidentských voleb. Stejný postoj zastává taky Angela Merkelová, která požaduje rovněž propuštění vězněných představitelů opozice. Kancléřka bude o Íránu jednat tento týden ve Washingtonu s Barackem Obamou.

O situaci v Íránu si můžete také přečíst:
Při zásahu proti demonstrantům v Íránu jich nejméně deset zahynulo
Íránci nezastavili povolební protesty
Kritici íránských voleb odvolali odpolední protest v Teheránu
Íránská opozice i přes ajatolláhovo varování chystá další protesty
Nejvyšší íránský vůdce se postavil za oficiální výsledek voleb
Íránští demonstranti si připomněli památku obětí povolebních nepokojů
Írán: Pokračují demonstrace, Músáví vyhlásil den smutku za oběti protestů
Íránská vláda si předvolala k protestu vedoucího české ambasády
Íránská rada dohlížitelů zřejmě nechá přepočítat výsledky prezidentských voleb
Íránské protesty proti vítězství Ahmadínežáda se neobešly bez násilí
Situace po íránských volbách zůstává napjatá, poražený kandidát se odvolal
Írán: Prezidentské volby vyhrál Ahmadínežád, v zemi stouplo napětí

Milan Kopp, Jiří Hošek, Vít Pohanka, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme