Neznámý útočník se pokusil zabít ingušského prezidenta

Neznámí atentátníci se pokusili zavraždit ingušského prezidenta Junus-beka Jevkurova. K atentátu došlo nedaleko hlavního města této severokavkazské republiky Magasu. Zraněný Jevkurov už prodělal první operaci a jeho stav zůstává vážný. Ingušského prezidenta zítra přepraví na kliniku do Moskvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auto ingušského prezidenta Jevkurova po atentátu

Auto ingušského prezidenta Jevkurova po atentátu | Foto: AFP

K atentátu došlo na čtyřproudé silnici z Nazraně do Magasu. Oficiální místa uvádějí, že explodovala bomba o síle sedmdesáti kilogramů trinitrotoluenu umístěná na okraji cesty. Výbuch zranil prezidenta a zabil tři příslušníky jeho ochranky. Podle jiných zdrojů spáchal atentát sebevražedný útočník, který najel do prezidentské kolony vozem naplněným trhavinou.

Moskva uvažuje o tom, že v Ingušsku dočasně vyhlásí výjimečný stav a zahájí rozsáhlou protiteroristickou operaci. Podle ruského prezidenta Dmitrije Medveděva má atentát politické pozadí. Pachateli by mohli být kavkazští radikálové a separatisté.

K útoku došlo přesně pět let poté, co v Ingušsku udeřila skupina teroristů na státní úřady a především silová ministerstva. V přestřelkách tehdy zahynulo nejméně sto lidí. Teroristům se ale podařilo utéci."

Přečtěte si také:
Ruská armáda pátrá v Ingušsku po teroristech
Policie v Ingušsku zastřelila zakladatele opozičních internetových stránek
Při násilnostech v Ingušsku nejméně 60 mrtvých
V Ingušsku po bojůvkách 50 mrtvých

Martin Dorazín, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme