Rath: Pokud ČSSD prohraje volby, přestane kraj hradit poplatky

Proplácení zdravotnických poplatků je nad možnosti Středočeského kraje. Dnes to připustil hejtman David Rath (ČSSD). Pokud podle něj sociální demokraté nevyhrají říjnové volby do Poslanecké sněmovny a nepodaří se jim poplatky úplně zrušit, kraj by přestal pacientům peníze proplácet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath

David Rath | Foto: Štěpán Kotrba

Středočeský kraj dotuje úhrady za pacienty nemocnic od letošního ledna. Rath počítá s tím, že když ČSSD sněmovní volby vyhraje, poplatky zruší. Kdyby ale vyhrála ODS, poplatky by podle hejtmana zůstaly a dotovat je další čtyři roky by bylo pro kraj příliš těžké břemeno.

"Pokud by nová vláda po volbách poplatky nezrušila, tak se obávám, že bychom museli od 1. ledna kapitulovat, protože by nebylo možné udržet další čtyři roky tento systém, kdy jsou hrazeny poplatky jen v krajských zdravotnických zařízeních. Ono vést válku proti soudům a proti ministerstvu zdravotnictví jde nějakou dobu a nelze jít do nekonečna," uvedl Rath.

Krajská opozice by konec hrazení poplatků uvítala. Šéf středočeské ODS a Rathův předchůdce ve funkci Petr Bendl v reakci na hejtmanova slova prohlásil, že Rath neměl tento systém promyšlený a pro ČSSD to byl jen laciný způsob, jak si před loňskými krajskými volbami zajistit hlasy.

"Pan poslanec a hejtman Rath tím jenom ukazuje, že je naprosto nekompetentní osobou a že mu na Středočeském kraji a na lidech v něm žijících vlastně nikdy moc nezáleželo. Vždycky jenom nasliboval a teď zjistil, že na to nemá. Ví, že má obrovský problém se zákonem, ví, že nemá dostatek peněz na věci, které kraj má zajišťovat, a teď hledá způsob, jak by to omluvil," řekl Bendl.

Středočeské hejtmanství na úhradu poplatků v letošním roce vyčlenilo 80 milionů korun. Krajské nemocnice už navíc od některých pojišťoven dostaly za nevybírání těchto plateb pokuty.

Přečtěte si také:
Regulační poplatky ve zdravotnictví zatím zůstávají
Až miliony korun budou chtít lékárníci po krajích za proplácení poplatků v lékárnách
Boj o poplatky se přesouvá do Senátu, poslanci schválili jejich zrušení i omezení
Zrušení poplatků ve zdravotnictví poslala sněmovna k závěrečnému hlasování
Ve středočeských lékárnách se budou znovu platit poplatky
Soud zakázal Středočeskému kraji vracet poplatky v jedné lékárně
Opozici se podařilo vrátit do hry plošné zrušení zdravotnických poplatků
Kraje budou lidem dál proplácet všechny zdravotnické poplatky
Regulační poplatky ve zdravotnictví se zmírní, ale nezmizí
Pojišťovny se chystají rozdávat pokuty kvůli nevybírání poplatků
Krajské nemocnice nechtějí od pacientů regulační poplatky

Martin Hromádka, Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme