Írán: Chámeneí prodloužil lhůtu na podávání stížností proti výsledkům voleb

Výsledky íránských prezidentských voleb stále nejsou definitivní. Rada dohlížitelů dnes sice odmítla opakování volby z 12. června, požádala ale vůdce země ajatolláha Alí Chameneího o prodloužení lhůty k podávání stížností na volby. Chamení žádosti vyhověl a prodloužil lhůtu o dalších pět dní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoupenci Ahmadínežáda

Stoupenci Ahmadínežáda | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Alí Chámeneí tak částečně ustoupil tlaku nespokojených stoupenců poraženého kandidáta Mír-Hosejna Músavího. Ten trval na anulování výsledků prezidentských voleb. Rada dohlížitelů to dnes zamítla. Připustila sice dílčí nedostatky v hlasování, odmítla ale, že by měly na výsledek voleb zásadní vliv. Později ale rada Chameneího vyzvala k prodloužení lhůty ke stížnostem a ten žádosti vyhověl.

Podle oficiálních údajů dostal Mahmúd Ahmadínežád o 11 milionů hlasů více než Músaví a protože jeho zisk dosáhl 63 procent, znamenalo to pro něj vítězství už v prvním kole.

Kvůli volbám dosud v ulicích demonstrovaly desítky tisíc Íránců. Při potírání pokojných protestů i násilných útoků ze strany některých aktivistů zabila policie a provládní milice na 30 lidí.

Násilný postup kritizoval i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Teherán ale jeho výroky označil za vměšování do vnitřních věcí islámské republiky. V souvislosti s protesty dnes také propukl diplomatický spor mezi Británií a Iránem.

Teherán vypověděl dva britské diplomaty, Londýn odpovídá stejným krokem

Premiér Gordon Brown oznámil rozhodnutí o vyhoštění dvou íránských diplomatů z Londýna v poslanecké sněmovně. Řekl, že jde o britskou odpověď na vyhoštění dvou britských diplomatů z Teheránu, které Írán obvinil z vměšování do vnitřních záležitostí. Brown tato obvinění označil za naprosto nepodložená a vyjádřil zklamání nad tím, že Irán Británii dostal do této pozice.

Vůdce konzervativní opozice David Cameron rozhodnutí premiéra podpořil. Řekl, že vyhoštění britských diplomatů Iránem je naprosto nepřijatelné a je třeba aby na něj Británie odpověděla.

Zpravodaj BBC poznamenává, že Británie se stala terčem zvlášť ostré kritiky Iránu, který obviňuje také generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna z vměšování do íránských záležitostí.

O povolební situaci v Íránu si můžete také přečíst:
Volby v Íránu anulovány nebudou
V ulicích Teheránu zatím klid, schyluje se k dalším protestům opozice
Při zásahu proti demonstrantům v Íránu jich nejméně deset zahynulo
Íránci nezastavili povolební protesty
Kritici íránských voleb odvolali odpolední protest v Teheránu
Íránská opozice i přes ajatolláhovo varování chystá další protesty
Nejvyšší íránský vůdce se postavil za oficiální výsledek voleb
Íránští demonstranti si připomněli památku obětí povolebních nepokojů
Írán: Pokračují demonstrace, Músáví vyhlásil den smutku za oběti protestů
Íránská vláda si předvolala k protestu vedoucího české ambasády
Íránská rada dohlížitelů zřejmě nechá přepočítat výsledky prezidentských voleb

Milan Kocourek, Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme