Prezident Klaus chce rozhodnout o Lisabonské smlouvě jako poslední v Unii

Prezident České republiky Václav Klaus nebude v žádném případě spěchat s podpisem Lisabonské smlouvy. Řekl to dnes ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Evropská unie na ratifikaci Lisabonské smlouvy stále čeká. Ještě ji totiž neschválily Irsko, Polsko, Německo a Česko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec

Prezident Václav Klaus také řekl, že nejdřív chce znát blížící se rozhodnutí německého ústavního soudu. Pak s určitostí počká na výsledek české ústavní stížnosti, kterou hodlá podat skupina senátorů. Pozornost bude věnovat i postoji polského prezidenta. Nakonec prezident Klaus vyčká, jak dopadne už druhé irské referendum o Lisabonské smlouvě, připravované na podzim.

"Já určitě spěchat nebudu. Já určitě počkám, až všechny ty věci, o kterých jsem hovořil - a mezi to patří ústavní stížnost našich senátorů - já v každém případě počkám, až se uskuteční," řekl Václav Klaus v rozhovoru pro Radiožurnál.

Také senátoři se stížností k Ústavnímu soudu počkají na výnos Německého ústavního soudu. Radiožurnálu to řekl senátor Jiří Oberfalzer, člen ústavně právního výboru. Podle něj je ale důvodů zdržení víc. Stížnost na Lisabonskou smlouvu už skupina senátorů má téměř připravenou.

"Máme připraveny některé základní body a některé analýzy. Vzhledem k tomu, že jeden z našich expertů utrpěl úraz, tak jsme se trošku zdrželi, ale to nevadí, protože v blízké době bude pravděpodobně zveřejněn výrok německého ústavního soudu," řekl Oberfalzer.

Přečtěte si také:
Evropa se dohodla na zárukách Irsku kvůli Lisabonské smlouvě
České předsednictví EU dojednává záruky pro Irsko
Unijní ministři projednají balíček záruk pro Irsko
Garance pro Iry kvůli Lisabonské smlouvě - jedno z témat jednání ministrů EU
Klaus: Podpis Lisabonské smlouvy má smysl až po přijetí dokumentu Irskem
Irský ministr zahraničí kritizuje českého prezidenta

Klaus: Výměna vlády české předsednictví EU nepoškodila

Prezident ve 20 minutách také zhodnotil končící české předsednictví Evropské unii. Podle něj vyslovení nedůvěry kabinetu premiéra Mirka Topolánka a nástup úřednické vlády během českého předsednictví neměly na jeho kvalitu zásadní vliv. Česko podle Klause ve své roli obstálo:

"Bylo to předsednictví v těžké chvíli - bylo to ve velké krizi, bylo to v momentu, kdy předsednictví začalo obrovským konfliktem mezi Ruskem a Ukrajinou, kdy začaly útoky v Gaze a tak dále. Takže bylo těžké. Samozřejmě jsme si ho zkomplikovali výměnou vlády uvnitř tohoto předsednictví, ale myslím, že v podstatě kvalitu toho našeho předsednictví to zásadním způsobem neovlivnilo."

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu.

Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz.

Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Helena Šulcová, Alžběta Rákosová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme