Kdo zkontroluje Nejvyšší kontrolní úřad?

Údajné nedostatky v nakládání s penězi Nejvyššího kontrolního úřadu dnes budou řešit poslanci kontrolního výboru Poslanecké sněmovny. Vyslechnou také stanovisko prezidenta NKÚ Františka Dohnala k údajným chybám v hospodaření jeho úřadu, ten ale zjištěné nedostatky odmítá. Dohnal bydlel v Praze v pronajatém luxusním bytě a používal několik drahých služebních aut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Dohnal

František Dohnal | Foto: NKÚ

O čem bude výbor rozhodovat, vysvětlil jeho předseda Vladimír Koníček (KSČM): "O rozsahu kontroly, jaké období se bude kontrolovat a co se bude kontrolovat - hospodárnost, efektivnost a účelnost nakládání s prostředky, které měl Nejvyššího kontrolního úřadu svěřené do své péče."

Jak to asi skončí, to poslanec Koníček také předpověděl: "Výsledkem může být žádost o provedení výběrového řízení na dodavatele auditu.o hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu."

Konání auditu záleží taky na tom, jestli Poslanecká sněmovna najde na takovou akci ve svém rozpočtu dost peněz.

Vypsání výběrového řízení na auditora se šéf NKÚ Dohnal nebrání, který se jednání výboru zúčastní: "Zprávu poslanců, kterou sněmovna považovala za důvod k hloubkové kontrole hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu, považuji za politické prohlášení, které je plné polopravd, neúplných informací i vyložených nepravd. Nezávislý audit uvítám, myslím si, že dokáže očistit práci Nejvyššího kontrolního úřadu i mou práci osobně."

Na kontrolním výboru bude František Dohnal poprvé: "Dostal jsem pozvánku na kontrolní výbor k záležitosti, kterou předkládá předseda výboru, pan poslanec Koníček. Nemám žádné jiné informace, takže jsem docela zvědavý, co ode mne budou poslanci očekávat."

Přečtěte si také:
Šéf NKÚ František Dohnal pro Radiožurnál: Hodlám se bránit právní cestou
Sněmovna dala souhlas ke kontrole hospodaření NKÚ
Šéfovi NKÚ Dohnalovi hrozí kárné řízení

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme