Záplavy budou hrozit na jihu Čech a severu Moravy do čtvrtka

Kvůli silným dešťům bude ještě zítra hrozit riziko rozvodnění toků na horách Jihočeského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. V ostatních regionech už hrozba neplatí. Extrémní stupeň nebezpečí potrvá na jihu Čech do čtvrtečního večera, pro moravské kraje vyhlásil Český hydrometeorologický ústav do stejného termínu vysoké nebezpečí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaplavené domy v Benešově nad Černou

zaplavené domy v Benešově nad Černou | Zdroj: ČTK

S trvalým deštěm musíme počítat ještě dnes a v noci na čtvrtek, v dalších dnech se vyskytnou přeháňky nebo bouřky pouze lokálně. Noční déšť už přitom zvedl hladiny Černé, Malše a Blanice - voda opět dosáhla třetího povodňového stupně, tedy ohrožení. Zatím ale velké škody nenapáchala.

V noci na dnešek podle meteorologů nejvíc pršelo ve Vimperku, kde spadlo 47 milimetrů srážek. Na Šumavě to bylo 20 a v Novohradských horách 30 milimetrů srážek. Třetí povodňový stupeň byl dopoledne hlášen na horním toku Malše v Pořešíně, na horním i dolním toku Blanice v Podedvorech a v Bavorově a také v Líčově na řece Černé. Odpoledne už horní toky rozvodněných řek začaly zvolna klesat.

O situaci na jihočeských řekách jsme v Ranním interview Radiožurnálu hovořili s českobudějovickým hydrologem Tomášek Vlasákem. Záznam pořadu najdete v Rádiu na přání.

V oblasti Jeseníků a Beskyd po bouřkách toky stouply na první, místy druhý povodňový stupeň. Podle mluvčího Povodí Odry Čestmíra Vlčka se dá během dneška a noci očekávat na některých místech až dvacetiletá voda.

"Riziková oblast je severní oblast Jeseníků, tam jsou toky Vidnávka, Bělá, Staříč, Osoblaha, kde ta včerejší prognóza předpokládala po výrazných srážkách vzestup. Ty srážky se ale nedostavily, nicméně podle předpovědi jde další vlna oblačnosti, takže jestli se předpověď naplní, tak v tom případě by se ty hladiny tady zvedly na druhý, případně i třetí stupeň."

Už třetí den vydatně prší v Rakousku, místy tam napadnul i sníh. V některých úsecích v Alpách platí pro řidiče povinnost použití sněhových řetězů. Na mnoha místech země bojují se záplavami. Kvůli vodě a hrozícím sesuvům půdy střídavě uzavírají vozovky.

Přečtěte si také:
Od Jadranu se kvůli špatnému počasí vracejí domů desítky Čechů

Marika Táborská, Michal Schoffer, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme