Policie prošetřuje hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu, bude i audit

Policie na základě trestního oznámení pátrá v hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. Trestnímu oznámení o chybách v jeho hospodaření čelí prezident NKÚ František Dohnal. Jak řekl, o trestním oznámení pro údajné porušování povinností při správě cizího majetku dosud nevěděl. Informace o chybném hospodaření svého úřadu odmítá a odstoupit nehodlá. Dohnal bydlel v Praze v pronajatém luxusním dvojbytě a používal několik drahých služebních aut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Dohnal

František Dohnal | Foto: NKÚ

Údajné nedostatky v nakládání s penězi Nejvyššího kontrolního úřadu, jak na ně poukázalo jeho kolegium, právě dnes řešil kontrolní výbor Poslanecké sněmovny. Jeho předsedu Vladimíra Koníčka (KSČM) už policie požádala o potřebné doklady.

Pochybnosti panují kolem celkového hospodaření Nevyššího kontrolního úřadu, konkrétně třeba o pronájmu budov. Poslanec Koníček říká: "NKÚ se například přestěhoval do nových prostor a tři roky platí nájem prázdné budovy!" Nesrovnalosti se našly i ve smlouvách na nákup uměleckých děl.

Kontrolní parlamentní výbor proto rozhodl, že hospodařením Nevyššího kontrolního úřadu se bude zabývat nezávislý audit. Měl by být hotový do konce roku. Výběr společnosti, která audit provede, by měl být podle poslance Libora Ježka (ODS) hotový zhruba do měsíce.

Podle výsledku kontroly by se mohlo stát i to, že Poslanecká sněmovna bude uvažovat o odvolání prezidenta NKÚ Dohnala. Volání po jeho rezignaci zaznělo i dnes na jednání kontrolního výboru sněmovny ze strany poslance Václava Šlajse (ČSSD).

Také poslanec Ježek připouští tvrdý postih: "Pokud znalecké posudky posoudí, že je to v rozporu se zákonem, že to není ekonomické, hospodárné a účelné, pak si myslím, že Poslanecká sněmovna bude uvažovat o nějakém způsobu případného odvolání prezidenta NKÚ."

Audit se bude zabývat hospodařením Nejvyššího kontrolního úřadu mezi léty 2005 a 2008. U vybraných operací pak až do konce letošního června. Půjde tedy o celé období, kdy vede úřad jeho současný šéf Fratišek Dohnal plus jeden další rok před tím - aby bylo možné mít srovnání.

Vypsání výběrového řízení na auditora se hlava NKÚ Dohnal nebrání: "Zprávu poslanců, kterou sněmovna považovala za důvod k hloubkové kontrole hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu, považuji za politické prohlášení, které je plné polopravd, neúplných informací i vyložených nepravd. Nezávislý audit uvítám, myslím si, že dokáže očistit práci Nejvyššího kontrolního úřadu i mou práci osobně."

Výběrové řízení na firmu, která audit provede, má vypsat kancelář Poslanecké sněmovny. Konání auditu záleží ještě na tom, jestli a kolik peněz na takovou akci najde sněmovna ve svém rozpočtu.

O kontrole hospodaření NKÚ mluvil v poledních Ozvěnách dne místopředseda kontrolního výboru PS, poslanec Ladislav Šustr (KDU-ČSL). Záznam pořadu si poslechněte v RÁDIU NA PŘÁNÍ

Přečtěte si také:
Kdo zkontroluje Nejvyšší kontrolní úřad?
Šéf NKÚ František Dohnal pro Radiožurnál: Hodlám se bránit právní cestou
Sněmovna dala souhlas ke kontrole hospodaření NKÚ
Šéfovi NKÚ Dohnalovi hrozí kárné řízení

Veronika Malá, Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme