Zdravotnické odbory: Navýšení platů by se mělo týkat všech sester

Zdravotnické odbory chtějí prosadit, aby se navýšení platů, o kterém v pondělí rozhodla vláda, týkalo všech sester. Obávají se totiž, že přidáno dostanou jen sestry ve státních nemocnicích. Zdravotní pojišťovny jsou totiž připraveny hradit zvýšení platů sestrám v plné výši ve státních nemocnicích, v soukromých a krajských nemocnicích se na tom budou jen spolupodílet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotní sestra

Zdravotní sestra | Foto: Nemocnice ve Frýdku-Místku

Klíčové jsou pro odbory rozdíly v platech zdravotních sester v soukromých, státních a krajských nemocnicích. Ty dosahují až sedm tisíc korun. Podle zástupkyně nemocnic Královehradeckého kraje Ivany Řezníčkové by další zvyšování rozdílu v platech nastartovalo zavírání další nemocničních oddělení:

"Zaměstnanci poslední dva tři roky hodně odcházejí a adekvátní náhrada není. V nejbližší době tak hrozí omezení péče, uzavírání buď jednotlivých oddělení, nebo snižování počtu lůžek."

Podle ředitele VZP Pavla Horáka se navýšení platů bude týkat všech sester. "Ty úhrady se týkají všech zdravotnických zařízení, které zaměstnávají zdravotní sestry. Nečiní se žádného rozdílu mezi vlastnictvím," uvedl Horák.

Zdravotní pojišťovny ale budou hradit zvýšení platů v plné výši jen ve státních nemocnicích. V krajských nemocnicích se na platech bude dál spolupodílet kraj a sestrám v soukromém sektoru by měl zase pomoci majitel.

Vyšší úhrady si od pojišťoven vyžádají 1,2 miliardy korun. Letos pojišťovny peníze rozdělí podle procentuálního podílu sester v jednotlivých oborech. Příští rok už to bude podle přesného počtu sester v zařízeních.

K tématu si můžete také přečíst:
Část zaměstnanců ve zdravotnictví dostane přidáno
Ve zdravotnictví by letos mohlo chybět až 20 miliard korun
Zdravotnictvím cloumá bitva miliardových čísel
Protikrizový plán pro zdravotnictví přijala vláda všemi hlasy
V nemocnicích hrozí stávky, pokud lékaři a sestry nedostanou přidáno
V Česku chybí více než tisícovka sester a zdravotnických asistentů
V Česku chybějí zdravotní sestry, hrozí zhoršení kvality péče
V Česku chybí více než tisícovka sester a zdravotnických asistentů

Katarína Brezovská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme