Záplavy si už vyžádaly deset obětí

Povodně na střední a severní Moravě si vyžádaly lidské oběti - dosud se potvrdily informace o desíti mrtvých. Už v noci krizový štáb Moravskoslezského kraje vyhlásil stav nebezpečí - platí pro Nový Jičín, Bílovec, Kopřivnici a Frenštát. Hasiči a armáda pokračují v záchraných pracech, hledají náhradní ubytování pro postižené obyvatele. Kvůli povodním se dopoledne mimořádně sešla bezpečnostní rada státu. Na pomoc vyčlenila 54 miliony korun a rozhodla o nasazení jednoho tisíce vojáků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyplavení obyvatelé Kunína na Novojičínsku

Vyplavení obyvatelé Kunína na Novojičínsku | Zdroj: ČTK

Záplavy na Novojičínsku si zatím vyžádaly deset obětí. Tři utonulí byli z Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku a jedna žena utonula v Novém Jičíně-Žilině. Záchranáři se také nemohli dostat k sedmdesátiletému seniorovi v Kuníně na Novojičínsku. Nejdřív se tam dostali hasiči, pokoušeli se muže resuscitovat, ale zemřel. Stejný případ byl v Bernaticích na Novojičínsku - kvůli záplavám zachranáři nemohli včas přijet ani k osmdesátileté seniorce. Další potvrzený mrtvý je šestačtyřicetiletý muž, který utonul v Životicích u Nového Jičína. V obci Černotín na Hranicku nalezli utonulého muže. Devátou obětí středečních povodní je pětačtyřicetiletý muž z Valašského Meziříčí, zemřel na infarkt. Desátou obětí je muž, zřejmě bezdomovec, jehož tělo bylo nalezeno odpoledne poblíž říčky Grasmanky v Novém Jičíně. Premiér Jan Fischer sečetl, že pět lidí se utopilo a ke čtyřem se včas nemohli dostat záchranáři. Několik dalších lidí je nezvěstných.

Druhý stupeň povodňové aktivity tedy stav pohotovosti platí na dvou místech Moravskoslezského kraje. Této úrovně dosahuje Odra v Bartošovicích na Novojičínsku a Opava v Opavě. České dráhy vyzývají cestující, aby do oblasti vlakem necestovali. Kvůli zaplaveným silnicím nejezdí ani náhradní autobusová doprava. Pokud už musíte vyjet, doporučují České dráhy obrátit se na telefonní linku 840 112 113 a zjistit aktuální stav.

V několika obcích v noci zasedly krizové štáby. Situace se podle meteorologů nezlepší ani dnes. Především Moravu zasáhnou opět silné deště a bouřky. Přečtěte si podrobnou předpověď počasí, kterou pro vás připravujeme každý den z údajů od Českého hydrometeorologického ústavu. Mimořádně se sejde i bezpečnostní rada státu. Jednání svolal premiér Jan Fischer. Brzy ráno se předseda vlády sešel s ministrem vnitra Martinem Pecinou a ministrem zemědělství Jakubem Šebestou, aby posoudili aktuální situaci. Premiér také projeviů hlubokou soustrast nad oběťmi, které si velká voda na Novojičínsku dosud vyžádala, a účast se všemi obyvateli postižených obcí.

Proud na Novojičínsku strhl i vysokotlaké plynové potrubí pod mostem, který vede přes říčku Jičínku. Po celém městě se nesl silný zápach unikajícího plynu. Záchranáři kvůli tomu museli částečně evakuovat více než stovku seniorů z domova důchodců. Experti později únik plynu zastavili a staří lidé se mohli vrátit do svých obydlí. Mnozí si stěžovali na zdravotní komplikace, nemohli dýchat a bylo jim nevolno.

Třetí povodňový stupeň na Blanici na Prachaticku a na řece Malši v Roudném - tak vypadala aktuální povodňová situce po ránu na jihu Čech. Na druhém povodňovém stupni byla Stropnice v Borovanech, stoupat začala Lužnice - na Pilaři se dostala na první povodňový stupeň. Hasiči ale v noci nikde zasahovat nemuseli, potvrdil po ránu operační důstojník hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Radek Lukovjan.

Záplavy trápí i naše sousedy. V Rakousku jsou na tom nejhůř Dolní a Horní Rakousy. Úřady tam uzavřely asi padesát silnic. K odstraňování následků záplav bylo nasazeno tisíc vojáků. Ve Vídni stoupá Dunaj. A rakouské úřady se obávají, že by se mohly protrhnout hráze. I Poláci vyhlásili povodňovou pohotovost na jihu země, v Dolním Slezsku a v Opolském vojvodství. Na Slovensku vyhlásili zatím nejnižší stupeň povodňové aktivity na řekách Moravě a Dunaji. Očekává se ale, že by se Dunaj mohl během dneška dostat na druhý stupeň.

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl meteorolog Roman Volný z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě. Mluvil o tom, proč opět přišla velká voda, jestli se dala povodeň předpovědět a jestli může postihnout celé Česko. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze
Moravu postihly záplavy, v Novém Jičíně si vyžádaly život jedné ženy
Záplavy budou hrozit na jihu Čech a severu Moravy do čtvrtka
Vydatný déšť zvedl hladiny jihočeských řek až na stupeň ohrožení

Zajímáte se o to, jak pomoci vytopeným velkou vodou? Hlasujte v naší anketě!

Milan Kopp, Šárka Slezáková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme