Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze

Noční záplavy na Moravě jsou třetí nejničivější v historii země. Nejvíc postižené je Novojičínsko. Voda na několika místech strhla domy, další poškodila. Meteorologové navíc předpovídají další deště a bouřky. Hladiny řek se mohou ještě lokálně zvednout. Povodňová situace by se ale už podstatně zhoršovat neměla.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky povodňové vlny v Jeseníku nad Odrou

Následky povodňové vlny v Jeseníku nad Odrou | Zdroj: ČTK

Vláda dnes mimořádně jednala o pomoci oblastem postiženým povodní. Za Moravskoslezský kraj ji o to požádal hejtman Jaroslav Palas (ČSSD). Podle něj budou škody, především na Novojičínsku, mnohamilionové. Podepsala se na nich především mohutná přívalová vlna, která místy zvedla hladinu toků až o osm metrů.

Premiér Jan Fischer slíbil zaplaveným oblastem v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji také finanční pomoc: "V souladu s příslušnými zákony je vláda připravena na nejnaléhavější odstraňování škod a zejména pomoci tamním obyvatelům věnovat prostředky v nezbytně nutném rozsahu, což jsou asi 54 miliony korun."

Ministerstvo pro místní rozvoj už vyčlenilo pro postižené obce a kraje 45 milionů korun. Další peníze - 70 milionů korun - rozdělí Moravskoslezský kraj. Do povodní postižených oblastí už směřují vojáci. Mají pomoci odklízet následky záplav. Na východ Moravy a do Slezska jich podle ministra obrany Martina Bartáka přijede asi tisícovka.

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl meteorolog Roman Volný z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě. Mluvil o tom, proč opět přišla velká voda, jestli se dala povodeň předpovědět a jestli může postihnout celé Česko. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Záplavy si už vyžádaly deset obětí
Moravu postihly záplavy, v Novém Jičíně si vyžádaly život jedné ženy
Záplavy budou hrozit na jihu Čech a severu Moravy do čtvrtka
Vydatný déšť zvedl hladiny jihočeských řek až na stupeň ohrožení

Zajímáte se o to, jak pomoci vytopeným velkou vodou? Hlasujte v naší anketě!

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme