Hladiny řek na Moravě klesají, obce za pomoci vojáků likvidují škody

Hladiny řek na Moravě klesají a situace na tocích se postupně uklidňuje. Na třech místech Moravskoslezského kraje přesto k dnešnímu poledni ještě platil druhý stupeň povodňové aktivity neboli pohotovost. Voda ale nikde nezpůsobuje další škody. Na jihu Čech platí třetí povodňový stupeň už jen na Blanici. Horní část Lužnice už kulminovala a bude pozvolna klesat. Od střední části Lužnice meteorologové očekávají mírný vzestup hladiny. V krajích pokračuje likvidace následků záplav, v terénu jsou i vojáci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku

Povodeň v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Obcím postiženým záplavami v tuto chvíli nehrozí další bezprostřední nebezpečí. Hladiny řek mírně klesají. Meteorologové ale stále upozorňují na přetrvávající nebezpečí přeháněk a bouřek. Při přívalových srážkách lokálního charakteru je podle ČHMÚ nutné počítat i nadále s možností rozvodnění menších toků.

Na jihu Čech platí třetí povodňový stupeň už jen na Blanici. Horní část Lužnice už kulminovala a bude pozvolna klesat. Od střední části Lužnice meteorologové očekávají mírný vzestup hladiny. Vydali proto varování pro všechny vodáky. K jejich výzvě se přidávají i hasiči. Ti stále pátrají po vodákovi, který se včera utopil u Větřní na Českokrumlovsku.

Operační důstojník hasičů Zdeněk Malkovský vysvětluje důvody varování: "Stavy hladin řek by měly klesat kromě Blanice a Lužnice, která by ještě měla jít trochu nahoru. Samozřejmě bude ještě ovlivněna Vltava, takže bychom chtěli upozornit všechny vodáky na poměrně nebezpečnou situaci."

Nejtragičtější následky měly povodně na Novojičínsku, kde zemřelo 10 lidí. Bez elektřiny tam byly stovky domácností, bez zemního plynu skoro 2000 odběratelů a bez pitné vody obyvatelé městských částí Nového Jičína Bludovic a Žiliny a obce Kunín. Voda už naštěstí opadá a v krajích pokračuje likvidace následků záplav. V zasažených oblastech od rána pomáhají vojáci.

Nový Jičín žádá o další vojenskou pomoc. Spolu se ženisty, kteří už na místě pracují, by mělo na Novojičínsku v příštích dnech pomáhat celkem 500 vojáků. Radiožurnálu to potvrdil člen krizového štábu a ředitel moravskoslezských hasičů Petr Nytra: "V současné době už nastoupilo do Jeseníku nad Odrou 200 příslušníků armády ČR a zapojí se do obnovovacích prací a zároveň nasadíme ještě 300 příslušníků armády".

Starosta Nového Jičína Ivan Týle řekl, co je zásadní pro budoucí likvidaci škod: "Vybudování mostního spojení mezi břehy, protože řeka nám strhla všechna spojení. Už se realizuje a armáda nám staví pontonové mosty."

Generální ředitel Povodí Odry Iva Pospíšil doufá, že se podobná blesková povodeň už nebude opakovat. Ujistil zároveň, že prakticky nebylo možné před ní varovat:

"Spadlo v krátké době extrémní množství srážek na malém území. Voda byla všude, jen ne v korytech. Protože v době před tou velkou srážkou byly na povodí zaznamenány pouze druhé stupně povodňové aktivity, přehrady byly a jsou úplně bez problémů - tam máme velké rezervy. Čili bylo to velmi zvláštní, překvapivé, náhlé a naprosto neočekávané."

Škody způsobené záplavami přesáhnou miliardu korun

Škody, které záplavy způsobily na majetku lidí, podniků i obcí, přesáhnou v souhrnu minimálně miliardu korun. Vyplývá to z odhadů poškozených i pojišťoven. Jen podle aktuálního odhadu Ředitelství silnic a dálnic způsobila voda na komunikacích škody kolem miliardy korun.

Poškozeny byly rozvodné sítě energetiků a infrastruktura zasažených oblastí. Lidé se pojišťovnám teprve ozývají, v některých částech ještě není možné, aby likvidátoři pojišťoven přišli zjišťovat škody.

Už v teď jsou ale zaregistrované pojistné události v milionech. Uvádí například mluvčí ČSOB pojišťovny Tomáš Hejda: "Zatím jsme podle prvních čísel, které mám k dispozici, prošetřili kolem 150 škodných událostí. Ta celková částka, která ale neustále dál narůstá, je v tuto chvíli na hranici řádově milionu korun. Očekáváme však, že bude i nadále růst."

Velká voda napáchala škody i v dalších zemích střední Evropy. První oběť hlásí Polsko. Hasiči evakuovali několik rodin z vesnic na jihu země. Řada silnic zůstává neprůjezdná. Krizové štáby se nicméně připravují na vlnu, která by mohla do Polska dorazit z českých toků. Na Slovensku stoupaly vody Dunaje i Moravy. Pro západní část země byl vyhlášen druhý stupeň povodňové výstrahy. Historických maxim dosahují i maďarské řeky. Dunaj tam ale bude kulminovat až o víkendu. Naopak Rakušané už odstraňují a sčítají škody.

Přečtěte si také:
Počet obětí záplav na Moravě dále stoupl
Záplavy si už vyžádaly deset obětí
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze
Moravu postihly záplavy, v Novém Jičíně si vyžádaly život jedné ženy
Záplavy budou hrozit na jihu Čech a severu Moravy do čtvrtka

Martin Knitl, Katarína Brezovská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme