Albánie se zklidňuje před nedělními volbami

Zítřejší volební klání v Albánii bude především soubojem dvou osobností - pravicového premiéra Saliho Berishy z demokratické strany a socialistického starosty Tirany Ediho Ramy. Rozbouřená atmosféra se díky předvolebnímu klidu zklidňuje.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Albánie

Albánie | Foto: albanian.com

Sali Berisha považuje za své úspěchy především zvýšení platů a zlepšení důchodů, výstavbu silnic a dálnic a vstup do NATO. Jeho nabídkou je pokračovat ve směru postupu do Evropské unie. Socialistický předák Edi Rama, jako charismatický starosta, hlavního města je dokázal přeměnit na jednu z evropských metropolí a slibuje, zlepšení života všech.

Kritici ale poukazují na to, že se v jeho straně se seskupili komunisté z bývalého režimu Envera Hoxhy. Rama se s kampaní rozloučil velkolepým ohňostrojem, Sali Berisha koncertem evropských hvězd rockové hudby na hlavním náměstí.

"Tentokrát Albánie zcela naplní kritéria svobodných a demokratických voleb," uvedl pro Český rozhlas Aldo Bumči, předseda Demokratické strany v hlavním městě Tiraně. Vládní koalice s opozicí společně posadili změnu volebního systému systém z většinového na poměrné zastoupení. "Změnili jsme většinový systém, protože přinášel napětí - ve volebním okruhu mohl zvítězit jen jeden, a tak všichni mobilizovali vše co mohli, aby zvítězili. Navíc jsme dosáhli zavedení elektronických matrik, kdežto dříve museli lidé chodit s rodným listem. Tím by také měla odpadnout další možnost falšování."

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme