V části Jihočeského kraje je vyhlášen stav nebezpečí

Řeky na jihu Čech v noci prudce stouply. Na vině jsou podle Pavla Šimandla z Českého hydrometeorologického ústavu soustavné deště: "Po vydatných nočních srážkách se zejména v okrese Prachatice prudce zvýšily hladiny řek. Jde zejména o řeku Blanici, Otavu a další menší toky. Řeky zde dosahují a místy i vysoko překračují třetí stupeň povodňové aktivity." Nejhorší situace je právě na Blanici, která se drží těsně pod hranicí označující extrémní nebezpečí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpouštění vody z Římovské přehrady na řece Malši

Odpouštění vody z Římovské přehrady na řece Malši | Foto: VaK JČ

Vzhledem k povodňové situaci v Jihočeském kraji platí v obcích Písek, Prachatice, Strakonice a Vodňany od desáté hodiny až do 5. července stav nebezpečí. Povodňovou situaci v Jihočeském kraji ráno řešila Bezpečnostní rada kraje a Krizový štáb.

"Zhodnotili jsme kritickou situaci, která vedla i k evakuaci asi 380 osob během noci. Nedošlo k žádným ztrátám na životech a lidé jsou v bezpečí. Voda ale ohrožuje domy a majetky, s tím se snažíme něco dělat," uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Podle informací složek integrovaného záchranného systému je zatím nejhorší situace na rozhraní Strakonicka a Prachaticka. Největší starosti dělá Husinecká přehrada, ze které aktuálně odtéká 120 metrů krychlových vody.

Právě z Bavorova na Strakonicku, který pod Husineckou přehradou nejvíce ohrožuje rozvodněná Blanice, museli hasiči evakuovat patnáct lidí. Provizorní přístřeší jim našli v budově školy. Další obyvatelé Bavorova - v lokalitě zvané Dráhy - čekají, co s nimi bude dál.

V noci na neděli už hasiči museli evakuovat obyvatele z ohrožených domů ve Strunkovicích nad Blanicí, Husinci, České Lhotě u Dívčic, Jaronicích u Dubného, Těšovicích, Čkyni a Volyni. Ve Vitějovicích byl evakuován dětský tábor a nařízena byla evakuace kempů podél řeky Otavy.

Zvedají se i hladiny rybníků

Situaci nám popsal předseda představenstva společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha: "Největší problémy máme na povodí rybníka Spolského, kde se dá očekávat, že se bude v odpoledních hodinách zvyšovat hladina, a v povodí rybníka Dvořiště. U těchto rybníků je významná zástavba chat, takže tímto upozorňujeme jejich majitele, aby si zabezpečili svůj majetek."

Rožmberk má dostatečnou retenci, ale vodohospodáři ho upouští. Tím se zvedá hladina řeky Lužnice.

O záplavách si můžete také přečíst:
Povodně si vyžádaly už třináct obětí
Hasiči na Jesenicku našli už dvanáctou oběť povodní
Silné deště opět rozvodnily řeky v oblasti Jeseníků
S odklízením následků povodní pomáhají vojáci
Pojišťovny: Lidé by měli před úklidem po povodni zdokumentovat škody
ŘSD: Škody na silnicích po povodni budou kolem miliardy korun
Hladiny řek už na většině míst kulminovaly a začínají klesat
Počet obětí záplav na Moravě dále stoupl
Záplavy si už vyžádaly deset obětí
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze
Moravu postihly záplavy, v Novém Jičíně si vyžádaly život jedné ženy
Záplavy budou hrozit na jihu Čech a severu Moravy do čtvrtka

Pavlína Fendeková, Ondřej Kapic, Václav Malina, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme