Přívalové deště dál putují hlavně po Čechách

Výstraha před nebezpečím bouřek s intenzivními dešti platí podle posledního varování meteorologů až do pátečního večera - objevit se mohou v kterémkoli kraji České republiky. Silné bouřky dnes postupovaly východními Čechami, intenzivní bouře hřměly v oblasti Orlických hor. Dál trápí Liberecký kraj. Naopak pouze pro Jihočeský kraj platí do pátečního večera výstraha před povodněmi. Ulevit by se tak mohlo obyvatelům Moravskoslezského kraje, které nejvíc postihly záplavy v uplynulých dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer si prohlíží škody po záplavách na okraji Nového Jičína

Premiér Jan Fischer si prohlíží škody po záplavách na okraji Nového Jičína | Zdroj: ČTK

Českou republikou znovu v uplynulé noci prošla vlna silných bouřek s přívalovými dešti. Velká voda opět zatopila některá obydlená místa na Vysočině, v Pardubickém a Jihočeském kraji. Stupeň ohrožení dál platí pro okolí jihočeské řeky Blanice od Husince přes Bavorov po Heřmaň. I tam ale voda klesá, stejně jako v méně zasažených částech republiky.

Situaci popsala Kateřina Štěrbová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu: "Druhý stupeň povodňové aktivity byl ráno překročený na Otavě v Písku, na Malši v Roudném, na Vltavě ve Spolí u Českého Krumlova a na Stropnici v Borovanech. Předpovídáme na odpoledne opět přeháňky a bouřky, které by znovu mohly lokálně a krátkodobě zvýšit hladiny zasažených toků."

První povodňové stupně platí dnes na jihu Čech celkem na deseti místech. Na Lužnici v Klenovicích, Frahelži a na Pilaři. Na Stropnici v Pašínovicích, na Vltavě v Březí a ve Vyšším Brodě, na Malši v Římově, na Blanici v Podedvorském mlýně, na Zlatém potoce v Hracholuskách a také na Volyňce v Neměticích.

Obce, postižené v předcházejících dnech přívalem vody, pokračují v likvidaci škod. Nánosů bahna a odpadů se zbavují i lidé v Jeseníku nad Odrou. Centrum vsi vypadá jako cvičení záchranářů, tentokrát je to ale opravdová práce. Po rozbahněné cestě jezdí těžká technika. Po obci se pohybují vojáci, hasiči a dobrovolníci. Pomáhají místním lidem, kterým velká voda vzala všechen majetek. Jeseník nad Odrou pocítil povodně nejtragičtěji. Ve vsi přišli o život čtyři lidé.

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl starosta povodní postižených Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka. Jeho odpovědí můžete znovu slyšet v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Starosta Matějka popsal současný stav ve Strunkovicích: "Jsou postižení nejen občané, kterým se dostala velká voda do domů. Ale i ti ostatní, kteří jim pomáhají - nechodí totiž do práce. Likvidací následků žije celá vesnice."

V Ranním interview Radiožurnálu mluvil o následcích povodní v Česku předseda ústřední povodňové komise a ministr životního prostředí Ladislav Mika. Záznam jeho odpovědí najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Aby se v budoucnu předešlo dalším záplavám, bude podle Ladislava Mika nutné změnit strukturu naší krajiny: "Je ale nutné si uvědomit, že v případě tak velkých přívalových srážek, které byly na Novojičínsku, tato opatření mohou situaci pouze zmírnit, v určitých rozměrech není možné tomu zabránit úplně."

Povodněmi zasažené regiony mohou žádat o materiál ze státních hmotných rezerv. O tom už rozhodla vláda. Podle hejtmanů zaplavených krajů potřebují obce hlavně mostní konstrukce. Premiér Jan Fischer potvrzuje, že dostanou i vysoušeče a další materiál.

"Prvotní motiv byl mosty, to je velmi akutní a vojenská zařízení se ,nechytají' z přírodně - technických důvodů. Další materiál různého druhu bude do postižených oblastí také přisouván. To se musí rozjet okamžitě. Nelze, aby se to hrálo na dlouhé lokte," zdůraznil Fischer.

Podívejte se také na aktuální předpověď počasí!

Po dalších bouřkách se znovu vylily z břehů i některé řeky v Rakousku. Povodně ohrožují hlavně obyvatele Štýrska a Burgenlandu, kde je částečně od vodou město Güssig. Rakouští záchranáři teď svádějí nejen přímý boj s vodou, ale i s jejími následky. Tedy se sesuvy půdy

Uklidnění nastalo naopak v Polsku, kde už se po záplavách uklízí. Obyvatelé zasažení povodní dostávají první peněžitou pomoc od vlády, děti ze zatopených obcí vyrazí na státem placené tábory.

O záplavách si můžete také přečíst:
Jihočeské i severomoravské řeky se uklidňují, meteorologové ale dál varují před bouřkami
Výstraha meteorologů před povodněmi potrvá zřejmě až do čtvrtka
Povodně si vyžádaly už třináct obětí
Hasiči na Jesenicku našli už dvanáctou oběť povodní
Silné deště opět rozvodnily řeky v oblasti Jeseníků
S odklízením následků povodní pomáhají vojáci
Pojišťovny: Lidé by měli před úklidem po povodni zdokumentovat škody
ŘSD: Škody na silnicích po povodni budou kolem miliardy korun
Hladiny řek už na většině míst kulminovaly a začínají klesat
Počet obětí záplav na Moravě dále stoupl
Záplavy si už vyžádaly deset obětí
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze
Moravu postihly záplavy, v Novém Jičíně si vyžádaly život jedné ženy
Záplavy budou hrozit na jihu Čech a severu Moravy do čtvrtka

Andrea Brtníková, Pavlína Fendeková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme