Pozorovatelům OBSE v Gruzii končí mandát

Pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci vyprší dneškem mandát pro monitorovací misi v Gruzii. V regionu, kde se před rokem ve vojenském konfliktu střetlo Rusko s Gruzií, přitom v posledních dnech roste napětí. Rusko včera zahájilo na své straně hranice několikadenní vojenské cvičení, Tbilisi ho označilo za provokaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tbilisi - hlavní město Gruzie

Tbilisi - hlavní město Gruzie | Foto: www.tbilisi.gov.ge

Vojenské cvičení, kterého se na ruské straně Kavkazu účastní přes osm tisíc vojáků, má podle Moskvy posílit bezpečnost země.

Gruzie v něm ale spatřuje přímou hrozbu, manévrů se totiž účastní i jednotky obou separatistických regionů Jižní Osetie a Abcházie, které Tbilisi stále považuje za součást svého území.

Rusko jim po loňské válce přiznalo nezávislost a stejným krokem ze strany mezinárodního společenství také podmiňuje setrvání pozorovatelů OBSE.

To je ale pro západ nepřijatelné, mandát mise proto dnes končí. V zóně loňského konfliktu tak zůstanou jen neozbrojení pozorovatelé Evropské unie, kteří ale nemají přístup ani do jednoho ze sporných regionů.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme