Do čela Evropské unie nastupují Švédi, my končíme

České předsednictví Evropské unie už je definitivně minulostí. Do čela sedmadvacítky nastupuje Švédsko. O Švédech se říká, že mají na řadu témat podobný pohled jako končící Češi, které v Bruselu hodnotí poněkud rozporně. V čem bude nastupující švédské předsednictví jiné než to české? A prorokuje se v Bruselu Švédům úspěch?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

české předsednictví EU

české předsednictví EU | Foto: Tomáš Pakosta

České předsednictví obstálo v těžké době celosvětové a přestálo dobře i domácí politickou krizi. Taková jsou hodnocení některých nových poslanců Evropského parlamentu. Podle řady z nich ale české vedení Unie poznamenal snížený kredit ministrů způsobený pádem vlády uprostřed půlročního mandátu.

"Čeští politici ukázali opravdu hodně snahy udělat jen to nejlepší, ačkoli vnitřní problémy na to měly negativní vliv. Ale obecně si z českého předsednictví neodnáším špatný dojem," prohlásil německý poslanec Andreas Schwab.

Podle polského poslance Jaroslawa Kalinowského Češi i přes problém se změnou vlády zvládli těžké období v čele Unie dobře: "Česko si opravdu vydobylo úspěch. I přes různé domácí peripetie. Jsem o tom absolutně přesvědčený."

Kriticky se na české předsednictví dívá francouzská poslankyně Martine Roure: "Měli jsme s ním určité problémy. Vláda se vám změnila uprostřed roku. A moc mu neprospěl také nesoulad mezi vládou a vaším prezidentem. Vzpomínky na to nejsou příliš dobré."

V bruselské centrále se tvrdí: Všem se obrovsky ulevilo, že už je řada na Švédech, protože Švédi nejsou Francouzi ani Češi. Švédi jsou prostě perfektní: všechno bude fungovat a na nikoho nebudou tlačit.

Zpravodaj týdeníku The Economist David Rennie shrnuje převládající náladu v Bruselu: Za Švédů nedojde k žádným zmatkům jako během českého předsednictví; pád vlády ve Stockholmu nehrozí. Švédi zároveň jednají metodou konsensu: rozhodně nebudou prosazovat své vlastní názory tak tvrdě, jako Francouzi.

Ale co Evropskou unii během švédského předsednictví konkrétně čeká? Na to odpovídá švédská ministryně pro evropské záležitosti Cecilia Malmströmová: "Budeme se zabývat hlavně hospodářskou krizí a klimatickými změnami."

Na Švédy čeká otázka, jak naložit se špatnými úvěry v evropských bankách. Spolu s Komisí musejí zajistit, aby případná pomoc bankám v jedné zemi nebyla na úkor zahraniční konkurence.

Předpokládá se také, že na konci roku do Evropy dorazí vysoká nezaměstnanost. I to se v Unii samozřejmě stane tématem.

Komentátoři se shodují, že v hospodářským otázkách k sobě mají Češi a Švédi velmi blízko. Obě země jsou spíše liberální, a tak se Praha a Stockholm shodují, že Unie by už teď měla myslet na šetrnost. Finanční injekce do ekonomiky prostě musejí mít své meze.

Klimatické změny jsou naopak pro Švédy mnohem významnějším tématem než pro Čechy. Švédsko tak chce udělat vše pro to, aby svět v prosinci v Kodani našel dohodu o globálním snižováním emisí.

Mezi Prahou a Stockholmem najdeme i další rozdíly. Ten hlavní se týká Izraele, ke kterému má Švédsko mnohem chladnější postoj než Česko.

Jinak ale převažuje shoda. Týká se třeba rozšíření Unie. Takhle ho vidí švédský ministr zahraničí Carl Bildt: "Evropa podle mých představ je taková Evropa, která sjednocuje celý kontinent. Nechci Evropu, která vylučuje určité země, víry nebo národnosti."

Ministr Bildt jasně naráží na Turecko. Švédi jsou velkým zastáncem jeho členství v Unii. Ale francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová mají opačný názor.

Takže se může stát, že i tak toužebně očekávaní Švédi se během předsednictví Unie nevyhnou sporům a hádkám s ostatními.

O českém předsednictví si můžete také přečíst:
České předsednictví EU končí, ve středu nás vystřídají Švédové
České předsednictví EU bylo úspěšné i neúspěšné
Česko předalo v Litomyšli předsednictví EU Švédsku
Českou street party navštívily v Bruselu tisíce lidí
EU se na summitu shodla na všem, české předsednictví se dočkalo chvály
Evropa se dohodla na zárukách Irsku kvůli Lisabonské smlouvě
Unie se dohodla na přísnější regulaci finančních trhů

Jakou známkou byste ohodnotili výkon České republiky v čele Evropské unie? Hlasujte v naší anketě!

Pavel Novák, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme