Většinu nákladů při odstraňování následků povodní zaplatí stát

Téměř šesti miliard korun by mohly dosáhnout škody, které v České republice napáchaly povodně. Většinu nákladů na jejich odstranění by měl zaplatit stát. Premiér Jan Fischer a někteří ministři se dnes v Novém Jičíně sešli se starosty zaplavených obcí na severu Moravy. Slíbili, že peníze najdou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

premiér Jan Fischer v Novém Jičíně

premiér Jan Fischer v Novém Jičíně | Zdroj: ČTK

Stát se kvůli povodním možná i zadluží. S účtem za velkou vodu mohou pomoci třeba dluhopisy nebo úvěr od Evropské investiční banky. Podle premiéra Jana Fischera vláda peníze bude hledat i ve státním rozpočtu a chce využít i evropské finance.

"Rozpočtová situace je napjatá, jsme v krizi, ale to je natolik mimořádná situace, že vláda se tím zabývat bude a ty prostředky najde. Protože je najít musí," řekl premiér.

Škody, které v naší republice přinesla velká voda, se pomalu upřesňují. Třeba na silnicích vyšších tříd a na železnici dosahují zhruba dvou miliard korun. Stát podle ministra dopravy Gustáva Slamečky pomůže i krajům s jejich cestami.

"Kraje i v minulosti dostávaly v těchto případech od státu příspěvky. Státní fond dopravní infrastruktury přispíval zejména na opravy havarijních stavů, takže se s tím počítá," uvedl ministr dopravy.

S bydlením pro lidi by pak mohly pomoci speciální zvýhodněné úvěry. Kraje postupně upřesňují pomoc, kterou budou potřebovat. Správa státních hmotných rezerv jim už poskytla například kontejnery na pitnou vodu nebo přívěsy na pitnou vodu. Vláda včera navíc rozhodla o uvolnění provizorních mostů pro postižená místa.

Jen v Moravskoslezském kraji voda vzala 44 mostů a 25 lávek. Hejtman proto už požádal o provizorní mostní konstrukce a doufá, že během několika dnů by se mohly mosty začít montovat.

Déle bude vyčíslování škod trvat na jihu Čech. Hlavně na dolních tocích je totiž podle hejtmana Jiřího Zimoly stále situace nepřehledná. Už teď je ale podle něj jasné, že utrpěly například čističky odpadních vod v Bavorově, ve Strunkovicích nad Blanicí nebo ve Volyni. "To znamená, že to budou částky v řádech mnoha desítek milionů korun."

Podle Antonína Kahánka ze Správy státních hmotných rezerv je správa na požadavky krajů připravená. "Máme připraveny vysoušeče, čerpadla i další materiál; je to jenom otázka požadavků."

V oblastech postižených záplavami stále pokračuje odstraňování škod. Situace se zkomplikovala jen v jihočeské obci Strunkovice nad Blanicí. Bahno, které přes den místní uklidili, jim liják v noci na úterý vrátil zpět. Odneslo to deset domů. Vodohospodáři pozorně sledují hladinu Vltavy v Českém Krumlově a také přítok a odtok na Lipenské přehradě. Na Novojičínsku železničáři odstraňovali závadu na zabezpečovacím zařízení - z provozu jej včera vyřadil blesk.

Další bouřka se odpoledne přehnala Vysočinou. Voda s bahnem zaplavila sklepy řady domů na Žďársku, Havlíčkobrodsku, Jihlavsku a Třebíčsku. Bouřky zkomplikovaly i dopravu. Na trati Kolín - Havlíčkův Brod spadlo ve stanici Okrouhlice trakční vedení. Provoz je tam nyní omezen, v postiženém místě bude zavedena náhradní autobusová doprava.

Bouřky udeřily i ve východní části Libereckého kraje. Největší škody napáchaly na Turnovsku a v okolí Železného Brodu. Bouřku tam doprovázely kroupy velké jako pingpongové míčky. Padaly stromy a do jednoho z nich najel u Turnova - Dolánek rychlík. Trať byla dvě hodiny mimo provoz a vlaky musely nahradit autobusy. Ty ale na silnici projížděly místy až 30 centimetrů hlubokou řekou dešťové vody.

Nebezpečí bouří a přívalových dešťů v Česku nadále trvá, podle nejnovější výstrahy až do pátečního večera.

O záplavách si můžete také přečíst:
Přívalové deště dál putují hlavně po Čechách
Jihočeské i severomoravské řeky se uklidňují, meteorologové ale dál varují před bouřkami
Výstraha meteorologů před povodněmi potrvá zřejmě až do čtvrtka
Povodně si vyžádaly už třináct obětí
Hasiči na Jesenicku našli už dvanáctou oběť povodní
Silné deště opět rozvodnily řeky v oblasti Jeseníků
S odklízením následků povodní pomáhají vojáci
Pojišťovny: Lidé by měli před úklidem po povodni zdokumentovat škody
ŘSD: Škody na silnicích po povodni budou kolem miliardy korun
Hladiny řek už na většině míst kulminovaly a začínají klesat
Počet obětí záplav na Moravě dále stoupl
Záplavy si už vyžádaly deset obětí
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze
Moravu postihly záplavy, v Novém Jičíně si vyžádaly život jedné ženy
Záplavy budou hrozit na jihu Čech a severu Moravy do čtvrtka

Jana Zemanová, Marika Táborská, Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme