Schodek rozpočtu letos přesáhne 150 miliard korun. Vláda připravuje revizi mandatorních výdajů

Schodek státního rozpočtu za první pololetí tohoto roku je 68 miliard korun místo předpokládaných 38 miliard a za celý rok bude minimálně 150 miliard, což měl být maximální limit. Navýšení schodku ovlivnila finanční krize. Nejvíc peněz spolknou ze státního rozpočtu každoročně důchody a sociální dávky. Podle premiéra Jana Fischera proto ministerstvo financí připravuje analýzu mandatorních výdajů státu, což jsou všechny povinně vyplácené dávky - důchody, podpora v nezaměstnanosti, sociální dávky Podle něj letošní schodek rozpočtu překročí naplánovaný deficit více než čtyřnásobně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

premiér Jan Fischer

premiér Jan Fischer | Foto: Tomáš Adamec

"150 miliard vidím na tento rok jako minimum toho schodku. Pokud jde o mandatorní výdaje, já jsem přesvědčen, že je potřeba posoudit vše, to není výzva k tomu, že se značnou snižovat. Jde ale o jejich proporce, účelnost, restriktivnost některých sociálních politik, selektivnost, účelnost vydávání prostředků a bude se to samozřejmě týkat celého systému," vysvětlil premiér Fischer.

Spolu s guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou však upozornili, že pro uspokojivý vývoj veřejných financí je nezbytné do budoucna změnit strukturu výdajů státního rozpočtu, především mandatorní výdaje. "S touto strukturou mandatorních výdajů budou veřejné finance do budoucna těžko ufinancovatelné," uvedl premiér.

Česká ekonomika zvládá podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy dopady světové krize poměrně dobře. Řekl to po setkání s premiérem Janem Fischerem. Podle něj bankovní sektor ekonomickou krizi výrazněji nepocítil. Česko se ale dopadům krize s ohledem na provázanost ekonomiky s okolními zeměmi vyhnout nemůže.

Václava Marešová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme