Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun

Po záplavách nahlásili lidé pojišťovnám škody za téměř jednu miliardu korun. Statistiky dnes poskytla Česká asociace pojišťoven. Na další stovky milionů korun odhadují škody Lesy České republiky.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový Jičín sečetl přes čtyři stovky povodní poničených nemovitostí.

Nový Jičín sečetl přes čtyři stovky povodní poničených nemovitostí. | Foto: Michal Polášek

Klienti nahlásili domácím pojišťovnám do dnešního dne po záplavách 6560 škod za celkem 950 milionů korun. Pojišťovny odhadují, že počet pojistných událostí vzroste ke 12 tisícům a celkové škody se přiblíží 1,5 miliardy korun. Pojišťovny již vyřídily 291 škod za celkem devět milionů Kč, na několik desítek z nich vyplatily na zálohách dalších šest milionů korun.

Česká pojišťovna měla nahlášeno k dnešnímu poledni 5900 pojistných událostí, každý den jejich počet roste o zhruba tisícovku. Celkový počet případů odhaduje na 7000, celkovou škodu pak na 400 milionů korun. Nejvíce škod pojišťovna eviduje z Moravskoslezského kraje (asi 2500) a z Olomouckého kraje (1300), dále pak z jižních Čech a jižní Moravy. Kooperativa v souvislosti s povodněmi registruje přes tisícovku škod za více než 260 milionů Kč. Největší objem škod je hlášen v Moravskoslezském kraji za 175 milionů korun. K nejvíce postižené Moravě přibyly po víkendu i ohrožené oblasti v jižních Čechách, kde se následky po povodních již také odklízejí, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích. ČSOB Pojišťovně bylo nahlášeno více než 300 škod v hodnotě přesahující 80 milionů korun.

Na stovky milionů korun zatím odhadují škody i Lesy České republiky - nejvíce podle nich povodeň zasáhla povodí Jičínky a Zrzávky na Novojičínsku. Tamní města a obce zaplavila až pětisetletá voda. Například hladinu řeky Jičínky zvedla povodňová vlna o dva metry výš než při stoleté vodě, na kterou bylo koryto řeky připraveno. Zničený je například i historický jez na Zrzávce v Bludovicích. Lesy České republiky teď podle mluvčího Michala Kačeny odstraňují nebezpečné stromy a obnovují průtok v korytech. "Mimo jiné jsme nasadili těžkou techniku, která není běžně dostupná, například sedm kráčejících bagrů, říká se jim pavouky. Ty se dostanou i na těžko přístupná místa a mohou pracovat přímo v poškozených tocích," uvedl Kačena.

O záplavách si můžete také přečíst:
Přívalové deště dál putují hlavně po Čechách
Jihočeské i severomoravské řeky se uklidňují, meteorologové ale dál varují před bouřkami
Výstraha meteorologů před povodněmi potrvá zřejmě až do čtvrtka
Povodně si vyžádaly už třináct obětí
Hasiči na Jesenicku našli už dvanáctou oběť povodní
Silné deště opět rozvodnily řeky v oblasti Jeseníků
S odklízením následků povodní pomáhají vojáci
Pojišťovny: Lidé by měli před úklidem po povodni zdokumentovat škody
ŘSD: Škody na silnicích po povodni budou kolem miliardy korun
Hladiny řek už na většině míst kulminovaly a začínají klesat
Počet obětí záplav na Moravě dále stoupl
Záplavy si už vyžádaly deset obětí
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze
Moravu postihly záplavy, v Novém Jičíně si vyžádaly život jedné ženy
Záplavy budou hrozit na jihu Čech a severu Moravy do čtvrtka

Silvie Mikulcová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme