Americká armáda zahájila rozsáhlou operaci v Afghánistánu

Tisíce amerických vojáků zahájily ofenzivu na jihu Afghánistánu. Cílem akce je stabilizovat situaci na jihu země, odkud útočí stoupenci svrženého radikálního hnutí Taliban. Je to první velká vojenská operace od nástupu Baracka Obamy k moci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

američtí vojáci v Afghánistánu

američtí vojáci v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Vojenští velitelé na místě mluví o největší pozemní operaci námořní pěchoty od války ve Vietnamu. Americké velení zatím nevydalo žádnou zprávu o ztrátách ani o tom, jestli se útočící jednotky setkaly na některých místech s odporem.

Čtyři tisíce amerických vojáků začaly obsazovat města a vesnice na jihu Afghánistánu, kde v poslední době získali kontrolu stoupenci bývalého vládního hnutí Taliban. Pozemní jednotky měly podporu letadel mezinárodních sil NATO. Cílem operace je zajištění bezpečnosti před srpnovými volbami.

Prezident Obama začátkem roku rozhodl, že do bojů s Talibanem pošle dalších 17 tisíc vojáků. Čtyři tisíce vojenských instruktorů pak mají pomoci postavit na nohy afghánské ozbrojené síly.

K většímu zapojení v Afghánistánu vyzval nový americky velvyslanec při NATO Německo. Podle něj by se měla zvýšit i finanční pomoc proudící do této středoasijské země. Berlínská vláda se zatím silnějšímu zapojení do afghánské mise brání, hlavně pak vyslání svých vojáků do bojů na jihu země.

Novou strategii Američanů v Afghánistánu jsme podrobně rozebírali v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

K tématu si můžete také přečíst:
Vysoký americký diplomat vyzval Německo k většímu zapojení v Afghánistánu
USA možná budou dopravovat vojenské transporty do Afghánistánu přes Rusko
Polsko zvyšuje počty svých vojáků v Afghánistánu
Afghánský Taliban tvrdí, že podnikl cílený útok na Angelu Merkelovou
Obama zvažuje jednání s afghánským Talibanem
Američané posilují jednotky v Afghánistánu

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme