Lidé odklízející škody po povodních mohou mít nárok na volno z práce

Lidé, kteří pracují v podnicích, které vytopila velká voda, se nemusejí o svoji práci případně mzdu bát. Buď by měli od svého zaměstnavatele dostat práci jinou, v případě, že to nejde, potom mají nárok minimálně na 60 procent průměrného výdělku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstraňování povodňových škod v Jeseníku nad Odrou

Odstraňování povodňových škod v Jeseníku nad Odrou | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

V opačném případě, kdy potřebují vyklízet vlastní zatopený dům, se mohou se zaměstnavatelem dohodnout na volnu. V momentě tzv. veřejného zájmu jim naopak volno v práci dát musí, potvrzuje mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová:

"To je v případě, když hrozí zřícení budovy nebo z hygienických důvodů. V takové situaci se jedná o překážku v práci z důvodu obecného zájmu, o takzvaný výkon občanských povinností. Dotyčnému člověku tak náleží pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu. Náhrada mzdy mu v tomto případě nepřísluší, pokud není vnitřním předpisem stanoveno jinak."

Pokud jste přišli při povodních o doklady nebo vám je voda výrazně poničila, řadu problémů je možné zařídit znovu. Je jen nutné obrátit se na konkrétní úřady. Takový je vzkaz Ministerstva práce a sociálních věcí do povodněmi postižených oblastí. Jak postupovat v takových případech, Radiožurnálu řekla mluvčí resortu Štěpánka Filipová:

"V případě, že člověku uplavou doklady, které potřebuje například k zařízení nemocenského pojištění, měl by se dotyčný obrátit na okresní správu sociální zabezpečení a poskytnout jí tuto informaci. To může být povinnost i zaměstnavatele. V případě, že se jedná o doklady, které jsou nutné například na nemocenské, tak je potřeba se obrátit na ošetřujícího lékaře, aby neschopenku znovu vystavil."

Přečtěte si také:
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Vláda chce podpořit lepší protipovodňovou ochranu
Pro Jihočeský kraj bude platit až do pátečního večera výstraha před povodněmi
Stav ohrožení platí na jihu Čech už jen na Blanici
V části Jihočeského kraje je vyhlášen stav nebezpečí
V části jižních Čech začíná platit stav nebezpečí
Přívalové deště opět vyhnaly řeky na třetí povodňové stupně

Veronika Malá, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme