Povodněmi zasažený Olomoucký kraj žádá o další peníze

Olomoucký kraj žádá pro povodněmi postižené oblasti dalších 13 milionů korun. První dvanácti milionovou dotaci získaly zasažené obce na začátku tohoto týdne. Z této částky ukrojí hejtmanství 600 tisíc korun na preventivní očkování hasičů a pracovníků Červeného kříže proti žloutence.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstraňování povodňových škod v Jeseníku nad Odrou

Odstraňování povodňových škod v Jeseníku nad Odrou | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Na co konkrétně můžou využít finance obce, upřesňuje hejtman Martin Tesařík: "Mohou je využít v celkem širokém spektru činností od odstraňování sesutých částí pozemků přes placení jednotek dobrovolných hasičů. Mohou z toho také platit odstraňování nánosů bahna. Podrobný výčet je skutečně veliký a starostové o tom byli informování na jednání, takže mají dostatek informací."

Na Jesenicku zůstane ještě minimálně do konce týdne 140 vojáků. Ve 20 minutách Radiožurrnálu to řekl hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. Je přesvědčen, že jsou potřeba při odstraňování škod po povodních. Kraj také například vyhlásí celorepublikovou finanční sbírku pro lidi z Olomoucka. Tesařík ale neuvažuje o tom, že by na pomoc použil peníze, kterými hradí za občany zdravotnické poplatky v krajských nemocnicích:

"I v Olomouckém kraji jsou potřební lidé, kteří regulační poplatky nemohou zaplatit. Společnost, kterou zastřešuje Olomoucký kraj, je tady především pro to, aby vyhověla všem skupinám. Náš příspěvek znamenal, že jsme zrušili jednu investiční akci, a to určitě nezasáhne tak citelně, jako kdybychom měli zrušit poskytovanou úhradu regulačních poplatků."

Ministerstvo pro místní rozvoj nabídne lidem postižených povodněmi příspěvek na nové bydlení nebo jeho opravu. Stejně jako za minulých povodní bude nabízet i nízkoúročené půjčky.

Přečtěte si také:
Lidé odklízející škody po povodních mohou mít nárok na volno z práce
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Vláda chce podpořit lepší protipovodňovou ochranu
Pro Jihočeský kraj bude platit až do pátečního večera výstraha před povodněmi
Stav ohrožení platí na jihu Čech už jen na Blanici
V části Jihočeského kraje je vyhlášen stav nebezpečí
V části jižních Čech začíná platit stav nebezpečí
Přívalové deště opět vyhnaly řeky na třetí povodňové stupně

Blanka Mazalová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme