Rusko je připraveno zlepšit vztahy se Spojenými státy

Rusko je podle prezidenta Dmitrije Medvěděva připraveno odpovědět na snahu Washingtonu zlepšit vztahy mezi oběma zeměmi. V pondělí do Moskvy přiletí na svou vůbec první návštěvu americký prezident Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | Foto: European Commission Audiovisual service

Hlavy obou států by se podle Medvěděva měly zabývat především řešením globálních ekonomických a politických problémů.

Moskva i Washington by podle Dmitrije Medvěděva měly přestat vést silovou politiku a začít jednotně postupovat jak v oblasti ekonomiky, tak globálních politických problémů. Jak ruský prezident uvádí na svých webových stránkách - Moskva je ochotna začít budovat "efektivní vztahy" se Spojenými státy. Ty za vlády George Bushe ochladly na dlouholeté minimum.

Očekává se, že hlavními tématy návštěvy Baracka Obamy budou jaderné odzbrojení a také americké plány na vybudování protiraketového štítu v Evropě, proti nimž Rusko ostře protestuje.

Zdroje z americké vlády mezitím potvrdily, že Barack Obama by se měl v Moskvě sejít kromě hlavy státu i s premiérem Vladimirem Putinem, exprezidentem Michajlem Gorbačovem a také zástupci ruských občanských sdružení.

ČTĚTE TAKÉ:

USA možná budou dopravovat vojenské transporty do Afghánistánu přes Rusko
Zahraniční tisk o průběhu jednání USA a Ruska v Ženevě

Lenka Kabrhelová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme