Přívalové lijáky potrápily Příbramsko, Vysočinu i Novojičínsko

Prudké bouřky s přívalovými dešti zasáhly vpodvečer Příbramsko i Vysočinu. Na Pelhřimovsku mohutné přívaly deště zcela zaplnily dva rybníky v Těchobuzi u Pacova. Hráz jednoho z nich se protrhla, lidé z okolních chat se museli evakuovat. Přívalový déšť a silná bouřka pustošily i Liberecký kraj. Nejhorší situace byla v Podještědí a na Jilemnicku. Povodně opět hrozily také Novojičínsku, kde se zvýšila hladina Husího potoka ve Fulneku. Večer se voda vrátila znovu do svého koryta.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči odčerpávají vodu v Jerlochovicích, části Fulneku na Novojičínsku

Hasiči odčerpávají vodu v Jerlochovicích, části Fulneku na Novojičínsku | Zdroj: ČTK

Prudké lijáky zasáhly ve čtvrtek vpodvečer Vysočinu. Během pouhých dvou hodin tam spadlo 50 litrů vody na metr čtvereční. Na řece Oslavě na horním toku museli vodohospodáři vyhlásit třetí povodňový stupeň. Na Pelhřimovsku způsobily mohutné přívaly deště protržení hráze na rybníku v Těchobuzi u Pacova. V Křeči zase hasiči evakuovali skautský tábor. Na Žďársku bylo zatopeno několik sklepů - natekla tam voda a bahno z polí.

Také hasiči z Příbramska se celou noc potýkali s následky prudké večerní bouře. Ta během dvou hodin dokázala vyplavit sklepy celé řady domů v místech, kde s velkou vodou nikdy problémy nebyly. Intenzivní déšť prudce zvedl hladinu Příbramského potoka, který na chvíli vystoupil ze svého koryta. Nebezpečně vypadala i situace na rybníku Hořejší obora v centru města, kde odtok na výpusti zatarasily naplaveniny. Ty ale hasiči odstranili.

Povodně opět hrozily také na Novojičínsku. Odpoledne se tam přehnala bouřka s přívalovým deštěm - na metr čtvereční spadlo až 40 litrů vody. Nebezpečně se proto zvýšila hladina Husího potoka, který protéká Fulnekem. Voda vytopila sklepy a hasiči evakuovali obyvatele z nejvíce ohrožených míst. Vpodvečer začala hladina klesat. Ničivé povodně přesně před týdnem postihly jinou část Novojičínska. Voda tehdy působila problémy i na Přerovsku a ve Zlínském kraji. Celkem při povodních zemřelo 13 lidí, škody se odhadují na 5,6 miliard korun.

Lijáky zatopily v Libereckém kraji domy, auta a podemlely silnici. Přívalový déšť doprovázený silnou bouřkou a opět krupobitím napáchal škody především na Jilemnicku, u Jablonného v Podještědí a také ve Světlé pod Ještědem.

Jak potvrdil operační důstojník Hasičského záchranného sboru v Libereckém kraji Martin Beneš, na všech místech hasiči zasahovali a odčerpávali vodu. Informace o zraněných nebo obětech na životech zatím k dispozici nejsou.

V Jilemnici zaplavila voda školu a dům. Do sklepa v domě jí nateklo asi 1,5 metru. V Mříčné u Jilemnice podemlela voda dům a taky silnici, která byla neprůjezdná a rozvodněný potok ve Světlé pod Ještědem zaplavil celý rodinný dům. Hasiči zasahovali i směrem k České Lípě, protože například u Jablonného v Podještědí bylo u benzinové pumpy, která je v údolí zatopené auto.

Hrozí přemnožení komárů?

Záplavy, které postihly v minulých dnech Moravu a jižní Čechy, představují vynikající podmínky pro přemnožení komárů. Hygienici už proto monitorují břehy a okolí například Otavy a Blanice na jihu Čech. Hladiny těchto řek před několika dny vystoupaly až ke třetímu povodňovému stupni.

Podle Frantriška Kotrby z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích je zatím situace dobrá: "Cílem bylo zjistit v jakých vývojových stádiích se populace komárů nachází. Zatím prudce tekoucí voda nedává šanci pro nadměrný vývoj larev komárů. Zjistili jsme jednu rizikovou lagunu, která se vytvořila u Krašlovic. Je to místo, kde dochází k přemnožení komárů téměř pravidelně."

Meteorologové varují před bouřkami

Podle meteorologů by mohlo v některých bouřkách napršet až 50 milimetrů srážek. Podle Tomáše Popelky z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové mohou stoupnout hladiny některých menších toků. "Při takových srážkách bude rozhodně docházet k rychlým vzestupům hlavně malých potůčků. Hrozí také zatopení domů, a to i v místech, kde se žádné toky nevyskytují, ale pouze stéká voda ze svahů," vysvětluje Popelka.

Přečtěte si také:
Povodněmi zasažený Olomoucký kraj žádá o další peníze
Lidé odklízející škody po povodních mohou mít nárok na volno z práce
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Vláda chce podpořit lepší protipovodňovou ochranu
Pro Jihočeský kraj bude platit až do pátečního večera výstraha před povodněmi
Stav ohrožení platí na jihu Čech už jen na Blanici
V části Jihočeského kraje je vyhlášen stav nebezpečí
V části jižních Čech začíná platit stav nebezpečí
Přívalové deště opět vyhnaly řeky na třetí povodňové stupně

Milan Kopp, Martin Pařízek, Petra Matoušková, Katarína Brezovská, Ivana Schoffelová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme