Ministerstvo práce a majitelé domů připravují zákon o sociálním bydlení

Regulované nájemné příští rok znovu vzroste, v průměru o 17,3 procenta. Naposled by měli nájemníci platit regulované činže na konci roku 2010, v krajských městech, kromě Ústí nad Labem a Ostravy, a ve větších městech středních Čech až do roku 2012. Už teď připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí zákon, který by měl chránit lidi, kteří nebudou na nájem mít a budou v takzvané nezaviněné nouzi. Týkat by se měl například důchodců nebo nezaměstnaných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bydlení

bydlení | Foto: Jan Rosenauer

Na přípravě normy o sociálním bydlení se podílí i Sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí. Předseda sdružení Tomislav Šimeček Radiožurnálu vysvětlil, jak by měl zákon fungovat : "Maximálně by ze zákona musely dát 25 procent disponibilních příjmů domácnosti, přičemž do těchto příjmů by se započítával i výnos z majetku, který mají nad určitou hranici. Nebylo by to tedy tak, že by příspěvek dostávali i ti, kteří nejsou zaměstnáni, ale přitom mají velký majetek," popsal nový zákon Šimeček.

Majitelé domů si stěžují, že i po ukončení deregulace jim takzvané cílové nájemné zaplatí jen 40-80% nákladů na údržbu bytů. Takzvaně na svém budou majitelé bytů jen ve dvou procentech z celkového počtu měst a obcí. Příjmy a náklady by se měly po skončení deregulace srovnat v krajských městech a větších obcích v okolí Prahy. Velké rozdíly zůstanou někde i mezi takzvaným cílovým a tržním nájemným - pohybovat by se mohly mezi 20- 60 procenty.

Podle místopředsedy Sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí Libora Dellina, je regulované nájemné i příčinou malého zájmu vlastníků o zvelebování bytů a domů. "Jedná se o to, že paragraf 687 stanoví povinnosti majitele, ale žádný paragraf už nestanoví, že ten majitel za to může inkasovat odpovídající nájemné. Zejména tam, kde jsou nájmy podnákladové, proto majitel nemá žádnou motivaci ten byt vylepšovat," vysvětlil Libor Dellin.

Podle Sdružení nájemníků by však majitelé domů neměli mít právo diktovat si výši nájemného, reagoval na stížnosti majitelů domů, že po ukončení deregulace už nebudou mít možnost jednostranně zvyšovat nájemné do výše, která jim pokryje náklady na údržbu bytu, místopředseda Sdružení nájemníků Milan Taraba. Podle zákona se na tom budou muset dohodnout s nájemníkem nebo věc řešit u soudu. Podle Taraby by se výše nájemného u nás mohla vyřešit například podle modelu platného u našich zahraničních sousedů. "My prosazujeme myšlenku, aby podobně jako v Rakousku či Německu byla zákonem stanovena role veřejného a soukromého sektoru, například zákonem o sociálním bydlení, a pokud se týká soukromého sektoru, aby se vycházelo při výpočtu nájemného z místně tzv. obvyklého nájemného v dané lokalitě," vysvětlil postoj Sdružení nájemníků Taraba.

Věra Pfeifferová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme