O novém předsedovi Evropské komise se rozhodne asi až v září

Současný šéf Evropské komise José Barroso nemá ještě jisté, že bude rychle opětovně zvolen do čela tohoto výkonného orgánu EU, přestože jej podporuje největší frakce v europarlamentu - Evropská lidová strana. Socialistická frakce v Evropském parlamentu totiž odmítá potvrdit Barrosa znovu do čela EK a ostře se postavila proti jeho rychlé volbě. Poslanci za Evropskou lidovou stranu přitom chtěli šéfa unijní exekutivy zvolit už na prvním zasedání nově zvoleného zákonodárného sboru v polovině července. Volba se tak zřejmě odsune až na podzim.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

José Manuel Barroso

José Manuel Barroso | Foto: European Commission Audiovisual service

"Parlament, to není jako razítko potvrzující rozhodnutí," prohlásil předseda poslanecké frakce evropských socialistů Martin Schulz. Členové Evropské rady a pravé křídlo Evropského parlamentu podle něj závažně chybně posoudili situaci, když předpokládali, že se o šéfovi Evropské komise bude hlasovat ještě tento měsíc. Evropští socialisté označili zmaření rychlého potvrzení Josého Barrosa ve funkci předsedy Evropské komise za své vítězství.

Socialisté získali podporu i evropských liberálů vedených bývalým belgickým premiérem Guy Verhofstadtem. Šéf socialistů v europarlamentu Schulz připomněl, že evropští lidovci budou potřebovat podporu jeho levice a dalších proevropských sil. O novém předsedovi Evropské komise se tak bude pravděpodobně rozhodovat nejdříve v září.

Přečtěte si také:
Francie a Německo podporují kandidaturu Barrosa do čela EK
Fischer a Sarkozy jednají o chystaném summitu EU
Měl by být José Manuel Barroso znovu předsedou Evropské komise?
Česko navrhuje za předsedu Evropské komise znovu Josého Barrosa
José Barroso bude znovu kandidovat na post předsedy Evropské komise

Pavel Novák, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme