Se zřizováním datových schránek jsou někde problémy

Ministerstvo vnitra začalo 1. července zřizovat datové schránky pro elektronické doručování dopisů. Od listopadu budou muset datové schránky povinně používat všechny společnosti zapsané v obchodním rejstříku, úřady a státní instituce. Ostatní si je mohou zřídit dobrovolně. O datovou schránku lze nejpohodlněji zažádat na poště. Ne všude je to však možné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Česká pošta

Zřizování datových schránek je v plném proudu. První zájemci o zřízení datové schránky se objevili hned ve středu. Podle jedné z poštovních úřednic, Drahomíry Hanískové z pražské hlavní pošty v Jindřišské ulici, lze o datovou schránku zažádat několika způsoby. "Můžete to udělat dvojím způsobem - buď si z adresy www.datoveschranky.info vytisknete přímo sami dokument, který si přinesete na poštu, necháte si úředně ověřit podpis a můžete si jej pak sami zaslat na ministerstvo vnitra. Pokud chcete všechny úkony provést na poště, může osoba fyzická nebo OSVČ přijít na poštu, tam vyplní žádost o zřízení datové schránky, my ji elektronicky odešleme na ministerstvo vnitra podepsanou elektronickým podpisem České pošty," vysvětlila Hanísková.

Datové schránky už fungují spolehlivě například v Praze, třeba na hlavní popště v Jindřišské ulici žádné problémy nebyly. Ne všude si ale o datové schránky můžou lidé zažádat. Třeba na Frýdlantsku mají zájemci o nový způsob komunikace s úřady potíže. Česká pošta jim přístupová hesla teprve posílá. Problémy se zažádáním o datovou schránku mají i ve Višňové na Příbramsku, řekla Radiožurnálu starostka obce Marie Matušková: "Dosud nám nepřišla přístupová hesla, abychom se do systému zapojili. Po jednání s Českou poštou nám bylo přislíbeno, že nám různé materiály a datové přístupy přijdou," uvedla Matušková.

Přečtěte si také:

Úřady mezi sebou začínají komunikovat elektronicky. Česká pošta spustila datové schránky

Květa Moravcová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme