V Karlových Varech začíná 44. filmový festival

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech dnes začíná. Filmoví fanoušci letos budou moci zhlédnout přes 230 filmů. Slavnostní zahájení letošního už 44. ročníku bude patřit projekci snímku Dar americké režisérky Shany Festeové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

44. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

44. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary | Foto: MFF KV

Umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová Radiožurnálu prozradila, o čem zdařilý debut mladé filmařky vypráví. "Je to dramatický příběh v takové spořádané rodině, kdy syn zahyne při automobilovém neštěstí. Snímek zaznamenává, co se okolo toho odehrává," uvedla Zaoralová.

Jednou z hvězd začátku letošního ročníku karlovarského festivalu bude mimo režisérů Miloše Formana a Patrice Chereaua i francouzská herečka Isabelle Huppertová. Ta si zahrála hlavní roli ve filmu režiséra Benoita Jacqota, který bude uveden v hlavní soutěžní sekci. Právě z tohoto snímku má velkou radost umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová:

"Nejenom proto, že v něm hraje Isabelle Huppertová, ale i proto, že ho natočil Benoît Jacquot, což je velmi významný francouzský režisér. Je to film, který je srozumitelný ale zároveň vyžaduje určitou účast diváka, určitý stupeň vnímavosti a znalosti kinematografie."

Právě herečka Isabelle Huppertová letos převezme na festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Jaký další důvod vedl slavnou umělkyni k návštěvě Karlových Varů prozradila Eva Zaoralová:

"Protože hraje v soutěžním filmu, který se jmenuje Villa Amalia. Ještě předtím bude navíc uveden film Gabriel, který natočil Patrice Chéreau, jemuž je věnována přehlídka, a Isabele Huppertová v něm má opravdu životní roli."

Festivalová kina měla letos rozšířit svou kapacitu o novou víceúčelovou halu, nakonec tu ale budou jen dvě projekce filmu Václava Marhoula Tobruk. Proč zůstane počet míst pro diváky stejný jako loni, to prozradil radiožurnálu prezident festivalu Jiří Bartoška:

"Víceúčelová hala totiž není plně připravena a my jsme nechtěli riskovat nějaký technický kolaps. Ale příští rok by tahle změna už měla nastat."

Přečtěte si také:
Filmžurnál opět na festivalu v Karlových Varech
Zítra začíná 44. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech
Páteční téma: Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech
Přípravy na karlovarský Mezinárodní filmový festival vrcholí
Skláři dokončili Křišťálové glóby pro karlovarský MFF

Eva Rajlichová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme