Kanada nepotvrdila zavedení víz pro české občany

Kanadská vláda o zavedení víz pro Českou republiku nepotvrdila. Česká televize přišla s informací, že by Kanada měla zavést víza od příštího úterý. Důvodem je dramatický nárůst počtu českých Romů, kteří v Kanadě žádají o azyl. Českému rozhlasu ale kanadské úřady zprávu nepotvrdily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanada - území

Kanada - území

Rozhodnutí zatím nepadlo. Mluvčí kanadského ministerstva pro občanství a imigraci Danielle Norrisová v telefonátu Českému rozhlasu řekla, že kanadské úřady velmi pozorně nárůst počtu imigrantů z České republiky sledují.

Znovuzavedení víz je možné, ale mluvčí Norrisová nemohla potvrdit, že by k tomuto kroku kanadská vláda přistoupila a v úterý to oznámila, jak informovala Česká televize.

Kvůli hrozbě zavedení víz telefonoval ministr zahraničí Jan Kohout svému kanadskému protějšku Lawrenci Cannonovi. Radiožurnálu včera ministr Kohout řekl, že konečné rozhodnutí o zavedení víz z kanadské strany dosud nepadlo. Podle něj by ale zavedení víz pro Česko vyvolalo odvetnou reakci také celé Evropské unie.

Od začátku letošního roku do dubna přiletělo do Kanady 1077 Romů z Čech, Moravy a Slezska a další stále přijíždějí. To je výrazný nárůst jejich počtu. Loni jich bylo za celý rok 861. Usazují se hlavně v Hamiltonu a v Torontu v provincii Ontario na východě země. Pro provinční vládu a místní úřady to znamená zvýšené náklady na sociální služby a v poslední době i mediální a politický problém.

K tématu si můžete také přečíst:
Kohout: Zavedení kanadských víz pro občany ČR by vyvolalo odvetnou akci celé EU
Kohout: Kanada své rozhodnutí o zavedení víz zatím nesdělila
Utíkáme před českým rasismem, říkají čeští Romové v Kanadě
Anna Poláková: Má rodina čelila útokům
Počet žádostí o azyl v Kanadě znovu stoupá
Kanada kvůli českým žadatelům o azyl víza neobnoví
Češi mohou do Kanady opět bez víz
EU požádá Spojené státy a Kanadu o zrušení víz pro české občany

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme