Rusko zřejmě umožní USA vojenský transport přes své území

Rusko zřejmě umožní americké armádě přepravu vojáků a zbraní přes svůj vzdušný prostor. S odvoláním na zdroje v americké administrativě o tom informuje britská stanice BBC. Informace přišla jen několik dní před očekávanou návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v Moskvě, o níž Rusko i Spojené státy mluví jako o začátku nových vztahů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreml

Kreml | Foto: Petr Jansa

Dohoda mezi Moskvou a Washingtonem, která by americké armádě otevřela důležitý nový koridor pro přepravu materiálu i personálu, by měla být oficiálně zveřejněna právě během návštěvy Baracka Obamy v ruské metropoli. Jednání v tomto duchu potvrdili i zástupci Kremlu, ovšem s tím, že se dohoda týká pouze přepravy zbraní.

Rusko dosud neumožňovalo využití svého území pro logistické operace týkající se konfliktu v Afghánistánu. Jedinou výjimkou byl transport amerického nevojenského materiálu po ruské železnici.

Pokud by nová dohoda byla uzavřena, mohla by podle analytiků znamenat obrat k lepšímu v dosud napjatých vztazích mezi Washingtonem a Moskvou.

Přečtěte si také:
Putin vyzývá Spojené státy k zastavení plánů na vybudování protiraketové obrany
Rusko je připraveno zlepšit vztahy se Spojenými státy
USA možná budou dopravovat vojenské transporty do Afghánistánu přes Rusko
Zahraniční tisk o průběhu jednání USA a Ruska v Ženevě

Lenka Kabrhelová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme