Spojené státy slaví Den nezávislosti

Američané si dnes připomínají vyhlášení nezávislosti na Británii. 4. červenec je za Atlantikem státním svátkem. Pro většinu Američanů je spojený s pikniky, zahradními radovánkami a sportovními akcemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha svobody

Socha svobody | Foto: Vladimír Kroc | Zdroj: Český rozhlas

Ohňostroje a dělbuchy zněly nad Washingtonem už vpředvečer státního svátku. Pro většinu Američanů začal víkend, kdy se bude grilovat a užívat prodlouženého volna.

V New Yorku se poprvé od 11. září 2001 návštěvníkům otevře vyhlídková koruna Sochy Svobody. Byla zavřená z bezpečnostních důvodů.

Obchody doufají, že se v době státního svátku zvýší ochota Američanů utrácet. Mnohé řetězce proto vyhlásily výprodej. Na některých místech se plánují protesty proti vysokým daním.

Den nezávislosti by ale měl Američany především ujistit v důvěře v jejich systém vlády a státní správy.

4. července roku 1776 přijali zástupci někdejších 13 amerických kolonií Deklaraci nezávislosti, dokument, ve kterém vysvětlili, proč se potřebují odtrhnout od Velké Británie. Americký kontinentální kongres sice hlasoval o Deklaraci nezávislosti už 2. července. Ale teprve o dva dny později skončily poslední úpravy dokumentu, jehož hlavním autorem byl Thomas Jefferson.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme